Adrian Năstase: Traian Băsescu nu face cinste instituţiei prezidenţiale, nici României
alte articole
Traian Băsescu nu face cinste nici instituţiei prezidenţiale, nici României, consideră preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, care se referă la acuzaţiile de plagiat aduse de revista Nature premierului Victor Ponta.
"Nu ştiu dacă realizează, dar, prin astfel de gesturi, Traian Băsescu nu face cinste nici instituţiei prezidenţiale şi nici României. El a arătat, din nou, că minciuna, imoralitatea şi lipsa de caracter definesc modul său de a fi. Miza politică a acestei teme fabricate la adresa lui Victor Ponta este mai mult decât evidentă şi nu cred că romanii vor accepta astfel de manevre din partea preşedintelui "lor", spune Năstase într-o postare pe blogul personal.
Potrivit acestuia, "Romania a fost condusă în ultimii 8 ani prin şantaj, dosare şi tot felul de mizerii de acest gen".
"Ştiu foarte bine acest lucru pentru că sunt una dintre ţintele predilecte ale acestor metode securiste. Şi văd că cedarea puterii, chiar şi în urma unui vot popular, se face foarte, foarte greu. De altfel, mă aşteptam la acest lucru. Mă aşteptam şi ca, în disperarea lui, Traian Băsescu să recurgă la orice, pentru a încerca să acopere scandalul falimentului PDL la recentele alegeri. Sunt convins însă că Victor Ponta nu va fi intimidat şi nu va ceda la acest gen de atacuri", a adăugat fostul premier.
Adrian Năstase mai spune că, în calitate de profesor de drept, a participat la foarte multe astfel de eforturi academice ale unor doctoranzi de perspectivă, iar Victor Ponta a fost unul dintre ei, în acelaşi grup cu Bogdan Aurescu şi Cristian Jura.
"Din comisia respectivă, dacă mai ţin bine minte, făceau parte profesori reputaţi, precum profesorul Raluca Besteliu, profesorul Augustin Fuerea, profesorul Viorel Ciobanu, decanul facultăţii sau profesorul Mitrache, specialist în drept penal. Cu toţii au făcut referate de susţinere pentru acordarea titlului de doctor, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. Mai mult, unul dintre profesorii despre care se spune că ar fi reprezentat o sursă de inspiraţie (Ion Diaconu) a scris prefaţa cărţii lui Victor Ponta, publicată ulterior susţinerii tezei. Teza de doctorat a lui Victor Ponta a avut o temă extrem de relevantă - Curtea Penală Internaţională - fiind concepută chiar în perioada în care această instituţie s-a înfiinţat. De altfel, Victor Ponta a participat la discuţiile privind înfiinţarea CPI, în 1999, la New York, ca reprezentant al României, din partea Ministerului Public, în cadrul Comisiei pregătitoare privind redactarea regulilor de procedură şi a definiţiilor infracţiunilor. Semnarea documentului constitutiv al CPI, în 1999, a fost urmată de ratificarea sa de către România, în 2002. Era deci o instituţie nouă care trebuia explicată, inclusiv pentru jurişti. Prin urmare, Victor Ponta era mai mult decât potrivit şi îndreptăţit să-şi aleagă şi să trateze acest subiect. Cei care activează în învăţământ, în domeniul juridic, ştiu foarte bine că în descrierea unor instituţii apar adesea formulări seci, descriptive care, asemenea formulelor matematice, nu pot fi schimbate. A specula acest lucru şi a fabrica un astfel de subiect este de o josnicie fără margini!", a mai spus preşedintele CN al PSD.