Se aşteaptă o poveste de succes pentru România - Întâlnire cu ministrul Lucian Isar
Marţi, 19 iunie, la hotelul ”Howard Johnson” din Bucureşti, a avut loc o conferinţă a oamenilor de afaceri români, la care a luat parte şi dl Lucian Isar, ministrul delegat pentru mediul de afaceri. Dl ministru s-a referit la ”Calendarul privatizărilor şi relaţia Guvernului cu mediul de afaceri”, răspunzând apoi întrebărilor oamenilor de afaceri prezenţi precum şi jurnaliştilor.
În continuare, dna Cornelia Bumbăcea a vorbit despre ”Barometrul M&A în 2012: Noile paradigme în fuziuni şi achiziţii”, dl Ioan Dumitraşcu despre ”M&A în 2012: Perspectiva avocatului de business”, dl Lucian Butnaru despre ”Perspectiva antreprenorului asupra unui exit”, dl Dan Fărcăşanu despre ”Cum arată apetitul investitorilor de private equity: Abordare regională”, dna Andreea Mladin despre ”Analiza pieţei de M&A în primul semestru din 2012”, dl Matei Filipidescu despre ”Piaţa de M&A este într-adevăr o piaţă astăzi”, iar dl Rudolf Vizental despre ”Distressed M&A – Tendinţe în 2012”.
Răspunsurile dlui ministru delegat pentru mediul de afaceri la întrebările participanţilor au vizat mai ales moştenirea guvernelor precedente cu privire la economia românească, fie ea de stat, fie privată. În opinia dlui Isar, actuala guvernare a făcut deja mai multe lucruri bune, urmând să facă altele şi mai bune. La începutul discuţiilor, dl ministru părea că priveşte cu optimism dezvoltarea economică viitoare a României. Printre altele, domnia sa a afirmat: ”România nu stă fenomenal de prost în domeniul fiscal.
Avem şansa să nu fi făcut mişcări fabuloase greşite în trecut”. Apoi, dl Lucian Isar a făcut remarci mai puţin vesele: ”Investitorii români nu au avut şanse să se exprime până acum”; ”Cei mai mari investitori din lume, de exemplu din Asia, nici nu au auzit de România, ci doar de Polonia, Cehia şi Turcia.
Cei care au ajuns totuşi aici s-au lovit de bariere, nu numai fiscale”; ”Noi nici măcar pe lista scurtă nu ajungem, d-apoi pe cea mare”; ”Nu ştim să ne comportăm şi să negociem. În multe cazuri, statul român nu e pregătit; am primit reproşuri în acest sens din partea investitorilor străini”; ”În multe proiecte despre care aţi auzit până acum nu există concluzii”. Ultimele sfaturi ale dlui ministru către oamenii de afaceri prezenţi au fost să lucreze împreună cu statul, şi astfel, în scurtă vreme, va fi posibilă o poveste de succes pentru România.