Adrian Năstase reîncadrat în câmpul muncii la Institutul Social Democrat
alte articole
Fostul premier Adrian Năstase, eliberat recent din penitenciar, va începe un nou serviciu. Dat afară din Baroul Bucureşti pe temeiul nedemnităţii profesionale, după ce a fost condamnat la închisoare în dosarul Zambaccian şi de asemenea concediat de la Universitatea Bucureşti, după condamnarea în Trofeul Calităţii, Năstase a primit, potrivit B1, un job la Institutul Social Democrat.
Reamintim că Adrian Năstase a fost eliberat din închisoare pe 21 august a.c., după ce a executat doar o treime din pedepsele contopite în dosarele Zambaccian şi Trofeul calităţii. La ieşirea din penitenciar, fostul premier a declarat că a primit oferte de muncă atât de la companii multinaţionale, cât şi de la un guvern străin.
Mentorul PSD nu mai are voie să ocupe funcţii publice în următorii 9 ani însă şi-ar dori ca, în următoarea perioadă să fie consultant politic şi să scrie o nouă carte, al cărei titlu l-a găsit deja: "Traversarea deşertului" . De asemenea, Năstase, care pe durata pedepsei executate pentru fapte de corupţie a ţinut numeroase prelegeri şi seminarii pentru infractori şi dependenţi de droguri, doreşte să se întoarcă la catedră şi să predea Dreptul studenţilor, viitorii magistraţi ai acestei ţări.
Dosarele "consultantului" politic Năstase
Fostul prim-ministru a fost acuzat în dosarul "Zambaccian" că, în perioada 2002-2004, în calitate de premier ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de cca. 630.000 de euro la cursul de schimb din 2002/2004. Foloasele constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti. Pe 6 ianuarie 2014, fostul premier a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj. A fost eliberat pe 21 august a.c., după ce a executat doar o treime din pedeapsa de 4 ani şi şase luni rezultată în urma contopirii pedepselor din dosarele Zambaccian şi Trofeul Calităţii.
Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul Calităţii". Fostul premier a fost închis pe 26 iunie 2012 şi eliberat pe 18 martie 2013, după ce i-a fost admisă cererea de eliberare condiţionată de către Tribunalul Bucureşti.
Înalta Curte arăta la momentul pronunţării condamnării că activitatea infracţională ce a făcut obiectul dosarului "Trofeul calităţii în construcţii" reprezintă fără îndoială un caz de corupţie la cel mai înalt nivel, prin implicarea unui personaj care nu era un simplu preşedinte de partid, ci unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai clasei politice româneşti, preşedinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcţie şi candidat cotat cu şanse reale (dacă nu chiar cu cele mai mari) la cea mai înaltă demnitate a statului român