Adrian Năstase ar putea ieşi din închisoare în ianuarie, datorită muncii intelectuale depuse la Jilava

Adrian Năstase ar putea ieşi din închisoare până la finele lunii ianuarie, datorită muncii intelectuale depuse pe perioada detenţiei sale la Jilava. Seminariile şi conferinţele susţinute în faţa colegilor de închisoare i-ar putea scurta pedeapsa fostului premier, relevă B1 TV.
Adrian Năstase la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) (Epoch Times România)
Ana Petrescu
08.01.2013

Adrian Năstase ar putea ieşi din închisoare până la finele lunii ianuarie, datorită muncii intelectuale depuse pe perioada detenţiei sale la Jilava. Seminariile şi conferinţele susţinute în faţa colegilor de închisoare i-ar putea scurta pedeapsa fostului premier, relevă B1 TV.

Avocaţii social-democratului au precizat că, potrivit ultimelor calcule, Năstase a câştigat zile libere pentru munca intelectuală depusă în penitenciar.

Fostul premier nu a stat degeaba cât timp a stat în închisoare, ci a scris şi publicat cărţi de după gratii. În plus, Adrian Năstase a ţinut o serie de conferinţe şi seminarii în faţa deţinuţilor pe diferite teme.

"Această activitate întotdeauna a fost apreciată, activitatea intelectuală, spre deosebire de alte situaţii, a fost apreciată în penitenciar, fără a mai socoti că a participat la diverse activităţi educative, ţinând diverse cursuri şi conferinţe cu deţinuţii", a declarat Lucian Bolcaş, unul dintre avocaţii lui Năstase.

"În acest interval de timp de aproape 8 luni, dânsul a scris 3 cărţi, şi a şi publicat două dintre ele, şi de asemenea activităţile pe care le-a desfăşurat în cadrul penitenciarului prin susţinerea unor teme în faţa celorlalte persoane aflate în executarea pedepsei, legate de legislaţie, legate de alte aspecte", a completat avocatul Ion Cazacu.

Datorită activităţile sale intelectuale, perioada de detenţie a social-democratului ar putea fi scurtată. Avocaţii săi speră la o decizie favorabilă din partea judecătorului în legătură cu eliberarea condiţionată înainte de termen a fostului premier.

"Înainte de sfârşitul acestei luni se va pune problema eliberării lui Adrian Năstase. Comisia din penitenciar care se ocupă de eliberările din penitenciar înainte de termen, de eliberările condiţionate, trebuie să adauge şi zilele pe care deţinutul le-a câştigat prin muncă. Concluziile comisiei pentru eliberarea înainte de termen sau pentru respingerea cererii de eliberare înainte de termen, sunt trimise instanţei de executare, în speţă Tribunalul Bucureşti, care hotărăşte printr-o sentinţă", a explicat Lucian Bolcaş.

"Calculele Comsiei de la Penitenciar arată că ar putea fi eliberat până la sfârşitul lunii ianuarie. întrucât dânsul benefiCiază de dispoziţiile legii care arată că având peste 60 de ani, trebuie să execute o treime din pedeapsă. Iar la acestea s-au adăugat o serie întrega de zile câştigate, ca să spun aşa, este vorba de cele 7 zile câştigate atunci când a fost în spitalul Floreasca, şi este vorba de zilele câştigate conform regulamentului Penitenciarului, ca urmare a prestării unei activităţi intelectuale", a adăugat avocatul fostului premier Ion Cazacu.

După ce va şti data exacta când va ieşi din închisoare, procedura de eliberare a deţinutului durează maxim o oră.

"Maxim o oră. Depinde, se efectuează o vizită medicală la punerea în libertate a deţinutului. Îşi ia lucrurile pe care le are în penitenciar, i se face identificarea, i se înmânează biletul de eliberare şi este condus la poarta penitenciarului", a afirmat Cristian Erving Micu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava.

Pe 20 iunie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, în dosarul "Trofeul Calităţii", la doi ani de închisoare cu executare şi la interzicerea mai multor drepturi pe o perioadă de cinci ani, data eliberării fiind 16 februarie 2014.

Totul a început în 2009, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată, pe 20 ianuarie, pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", el fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Magistraţii Curţii Supreme au dat verdictul în unanimitate în dosarul respectiv, în care fostul premier a fost acuzat că ar fi strâns ilegal fonduri pentru campania prezidenţială din 2004.

Năstase a susţinut tot timpul că dosarul este o comandă politică şi că nu există niciun fel de probe care să-l incrimineze. "De la un capăt la altul, acest dosar este un dosar fabricat de DNA", a declarat Năstase.

În acelaşi dosar, Irina Jianu şi Bogdan Popovici au primit câte o condamnare de şase ani de închisoare, iar Marina Popovici şi Diana Gasparovici - cinci ani de puşcărie.

Conform prevederilor legale, Adrian Năstase trebuie să execute doar o treime din pedeapsă, datorită faptului că social-democratul are peste 60 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor