Administraţia Trump aprobă vânzarea a zeci de avioane F-16 în Taiwan. China fumegă
alte articole
Administraţia SUA a aprobat vânzarea a zeci de avioane de vânătoare F-16 Taiwanului, fiind prima vânzare majoră de avioane de luptă efectuată în acest stat în aproximativ 30 de ani.
Decizia, care va fi anunţată în viitorul apropiat, autorizează vânzarea a până la 66 de avioane de vânătoare F-16V la un cost estimativ de 13 miliarde de dolari, potrivit unor oficiali ai administraţiei preşedintelui Donald Trump care sunt familiari cu discuţiile interne, conform Washington Free Beacon.
Avioanele fac parte dintr-o serie de sisteme de arme noi, inclusiv rachete, pe care americanii le vând Taiwanului, un partener cheie al SUA în regiunea Asia-Pacific.
Vânzările avioanelor anulează o decizie a fostei administraţii americane a lui Barack Obama, care a respins o cerere a Taiwanului de achiziţionare a aceluiaşi număr de avioane de vânătoare F-15C/D de teamă că va supăra China. La rândul său, administraţia preşedintelui George W. Bush, a blocat în 2007 vânzarea avioanelor F-16, tot pe fondul temerilor unui răspuns dur din partea Beijingului.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a direcţionat întrebările privind noua vânzare către Departamentul de Stat. Un purtător de cuvânt al Departamentului a precizat că acesta nu va comenta situaţia înaintea de notificarea Congresului SUA.
Vânzarea avioanelor F-16V face parte din politica mai dură a administraţiei Trump faţă de China. Anul trecut, preşedintele Trump a semnat o lege privind autorizarea unui număr mai mare de vizite americane de nivel înalt în Taiwan.
De asemenea, vânzările de arme se efectuează pe baza Legii privind relaţiile cu Taiwanul din 1979, care autorizează SUA să furnizeze arme defensive ţării asiatice pentru a contracara orice atac din partea Chinei continentale.
Vânzarea avioanelor va supăra în mod sigur Beijingul, care priveşte Taiwanul drept o provincie separatistă şi nu un stat independent.
Armata chineză a protestat împotriva vânzării, considerând-o o interferenţă în problemele interne ale Chinei şi un factor de afectare a suveranităţii chineze şi intereselor sale de securitate.
Publicaţia Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez, a raportat că SUA ameninţă cu încălcarea unei “linii roşii” prin vânzarea de arme Taiwanului.
Administraţia Obama a vândut Taiwanului arme în valoare de aproximativ 14 miliarde de dolari, dar în decembrie 2016 a blocat vânzarea unui pachet de arme în valoare de 1 miliard de dolari.
China şi-a intensificat presiunile asupra Taiwanului în ultimele luni, desfăşurând zboruri militare provocatoare în jurul insulei.
Statul Taiwan, localizat la aproximativ 160 km de coasta sudică chineză, a fost înfiinţat în 1949, când forţele naţionaliste au fugit din China continentală în timpul unui război civil câştigat de comunişti.
De asemenea, raportul Pentagonului din 2018 privind armata chineză a susţinut că echilibrul militar se schimbă în favoarea Chinei. În termeni ai puterii aeriene, în perioada 2016-2017, China a adăugat 130 de avioane de vânătoare şi bombardiere, crescând numărul lor de la 400 la 530.
Noile vânzări de avioane în Taiwan vor fi anunţate pe fondul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Beijing, cele două părţi fiind blocate într-o dispută comercială privind practicile comerciale nedrepte ale Chinei şi furtul de tehnologie practicat de companiile chineze.
Statele Unite au aplicat tarife de 10% asupra unor importuri chineze în valoare de peste 200 miliarde de dolari în septembrie 2018, după care Trump a ameninţat că va creşte tarifele la 25% în cazul în care cele două tabere eşuează să încheie un acord comercial până în 1 martie – un termen limită care a fost în cele din urmă prelungit. La rândul său, China a aplicat o serie de tarife împotriva importurilor americane.
Dar, în ciuda a câteva luni de discuţii, un acord privind soluţionarea conflictului comercial nu s-a materializat până acum.