Administraţia Străzilor a cheltuit 8,3 milioane de euro pentru număratul gropilor din Capitală
alte articole
Conducerea Administraţiei Străzilor a alocat 8,3 milioane de euro pentru număratul gropilor din Capitală. Banii ce au fost daţi către două companii ce ocupă de această acţiune, trebuie cheltuiţi în patru ani. Aceste firme şi-au început activitate în urmă cu un an şi ceva, notează b365. ro.
În urmă cu un an de zile conducerea Administraţia Străzilor a hotărât să aloce 13 de milioane de euro dintre care 8,3 milioane de euro au fost acordate pentru numărarea gropilor din asfalt, 4,4 milioane de euro pentru întreţinerea şi modernizarea semafoarelor şi 800.000 de euro pentru separatoare de trafic care au rezistat mai puţin de o lună.
Companiile care beneficiază de aceşti bani publici sunt firme abonate constant la contracte cu Administraţia Străzilor, potrivit site-ului incomemagazine.ro.
Contract de peste 2 milioane de lei pentru separatoare de trafic care au rezistat mai puţin de o lună
Primul pas controversat făcut de Administraţia Străzilor a fost încredinţarea lucrărilor de semnalizare rutieră, celebrele separatoare de trafic , în urma unei licitaţii publice.
Valoarea estimată a contractului a fost de 2.800.000 de lei fără TVA, iar durata în care separatoarele de trafic ar fi trebuit montate era de 7 luni. La licitaţie s-a prezentat o singură firmă, UTI Traffic Management SA, care a şi fost declarată câştigătoare, cu preţul de 2.696.400 lei fără TVA, conform anunţului publicat pe site-ul guvernamental de licitaţii.
Iniţial, ar fi trebuit montaţi 18.000 de metri liniari de astfel de marcaje rutiere, de la Pasajul Colentina până pe Bulevardul Carol, însă ele au împânzit oraşul.
Cu toate că au avut preţuri piperate, circa 40 de euro fără TVA pentru fiecare metru liniar de separator de trafic, noile marcaje rutiere care dublează şinele de tramvaie, au rezistat mai puţin de o lună.
Din cauza noilor marcaje rutiere defectuoase inventate de Administraţia Străzilor şoferii au încălcat lejer regulile de circulaţie, deplasându-se pe liniile de tramvai.
Totuşi, oficialii Administraţiei Străzilor susţin că "proiectul separatoarelor de trafic este susţinut de către Brigada de Poliţie Rutieră Bucureşti şi şi-a dovedit eficienţa. Separatoarele de trafic nu au fost gândite şi utilizate cu scopul de a fi o barieră de netrecut în cale şoferilor indisciplinaţi. Separatoarele de trafic nu sunt întâmplător mai moi. Ele puteau fi rigide. Aceste dispozitive au rolul să-i oblige pe şoferi să respecte legea, nu să le creeze prejudicii sau vătămări atunci când nu o respectă. Ele au rolul de a marca în mod suplimentar drumurile intens circulate şi de a nu permite şoferilor să întoarcă sau să meargă pe contrasens".
În cele din urmă, separatoarele de trafic de pe străzi au fost distruse în mai puţin de 30 de de zile, rămânând fără bucăţi din bază, cu o mare parte dintre stâlpişori culcaţi la pământ sau lipsă.
Pentru încredinţarea contractului de "service, întreţinere, mentenanţă automată, dirijarea circulaţiei şi modernizarea instalaţiilor de semaforizare",Administraţia Străzilor a organizat o altă licitaţie.
Tot firma UTI Traffic Management SA a câştigat licitaţia, în iulie 2011, pentru un contract de 17.734.774 de lei fără TVA, care se derulează timp de trei ani, compania omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu fiind din nou singura care s-a prezentat.
Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Străzilor, încheierea unui nou contract a fost necesară din cauză că vechiul contract a expirat la sfârşitul lui 2011.
Conform site-ului de licitaţii electronice, contractul prevede montarea de semafoare moderne în intersecţii, pentru vehicule, pietoni, tramvaie şi biciclete. Semafoarele vor fi dotate cu dispozitive acustice pentru nevăzători şi dispozitive tip "push-button" pentru pietoni.
Vor fi instalate în intersecţii automate de dirijare a circulaţiei şi camere video de supraveghere, iar în 221 de intersecţii se va asigura montarea şi întreţinerea semafoarelor.
O nouă licitaţie pentru dotarea semafoarelor cu becuri este pregătită, în prezent de către oficialii din cadrul Administraţiei Străzilor. Intenţia este de a achiziţiona 50.000 de becuri utilizate la semafoare pentru dirijarea circulaţiei, contra sumei de aproximativ 130.000 de euro.
Contractul va fi încheiat pe o perioadă de doi ani, conform site-ului guvernamental de licitaţii, contractul va fi încheiat pe o perioadă de doi ani. Valoarea estimată fără TVA a contractului variază, în funcţie de numărul de becuri comandate, între 180.000 de lei şi 600.000 de lei.
Gropile din Capitală se întind pe o suprafaţă de 6,8 milioane de metri pătraţi
Pe lângă aceste trei licitaţii, o sumă de 8,3 milioane de euro a fost alocată de către Administraţia Străzilor pentru inventarierea gropilor din Bucureşti.
Reprezentanţii instituţiei susţin că atunci când a fost semnat contractul s-a lucrat la astuparea găurilor din asfalt pe pachete de câte 30-40 de străzi.
Gropile din carosabil şi trotuare care trebuie supravegheate se întind pe o suprafaţă de 6,8 milioane de metri pătraţi şi se află pe 204 străzi din Bucureşti.
Zilnic, Administraţia Străzilor ar trebui să primească un raport cu numărul gropilor din Capitală, lucru de care trebuie să se ocupe firmele Tecnic Consulting Engineering şi Search Corporation, câştigătoarele acestei licitaţii.
Administraţia Străzilor le-a mai atribuit acestor firme, în iunie 2011, un contract de consultanţă şi supervizare pentru lucrări de reabilitare pentru 11 străzi, contract ce are o valoare de 760.000 de euro şi cu un termen de 72 de luni.
SC Tecnic Consulting Engineering România SRL, una dintre firmele care face inventarul gropilor, , este condusă de Dan Stratan, un vechi colaborat al instituţiilor statului, care a obţinut un contract cu 9,3 milioane de euro de la CFR SA şi unul în valoare de 3,3 milioane de euro de la Ministerul Educaţiei.
Cealaltă firmă, SC Search Corporation SRL, a primit un contract de 40 de milioane de lei pentru modernizarea aeroportului din Iaşi şi un milion de lei pentru proiectarea autogării din acelaşi oraş.
Cele două firme, trebuie să asigure împreună servicii de "consultanţă pentru lucrările de întreţinere şi administrare", "control al stării tehnice a străzilor", "servicii de programare, urmărire şi verificare proiecte".
"Cele două firme au obligaţia să monitorizeze zilnic cele 204 străzi pe care le au în întreţinere, iar acolo unde apar gropi, trebuie să le raporteze. Companiile în cauză programează şi verifică proiecte de lucrări care urmează să fie efectuate, controlează starea tehnică a lucrărilor efectuate de firmele de construcţii", potrivit reprezentanţilor Administraţiei Străzilor.
La aceşti 8,3 milioane de euro pentru număratul gropilor din Capitală se adaugă un contract de întreţinere şi administrare a 204 străzi din Capitală, pentru care Primăria Generală a Muncipiului Bucureşti plăteşte aproximativ 287 milioane de euro. În plus, bugetul alocat Administraţiei Străzilor pentru 2012 se ridică la suma de 340 de milioane de lei.