Administraţia Obama ar "putea fi obligată" să lanseze un atac militar împotriva Iranului
Un expert în Iran susţine că "fizica nucleară iraniană depăşeşte presiunea economică şi diplomaţia Occidentului."
Vorbind marţi la Bruxelles, Mark Dubowitz a avertizat că Iranul a iniţiat procesul de instalare a "mii de arme nucleare noi şi mai eficiente".
El a spus: "Până în iunie 2014 vor avea atât de multe centrifuge încât vor reuşi să realizeze descoperiri nucleare nedetectabile. Provocarea este de a ajunge la un acord cu Iranul care să limiteze strict numărul de centrifuge."
Dubowitz este director al grupului de experţi de la Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor şi expert în Iran.
Vestul a impus mai multe runde de sancţiuni asupra Iranului, despre care preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad susţine că au paralizat economia.
Puterile occidentale speră să forţeze Iranul să-şi micşoreze programul de îmbogăţire a uraniului, suspectând că ar avea drept scop producerea de arme nucleare.
Iranul a refuzat, insistând că programul său are scopuri paşnice şi afirmând că are dreptul de a îmbogăţi uraniu în temeiul tratatului de neproliferare nucleară.
Dubowitz, care a informat jurnaliştii din Bruxelles cu privire la situaţia actuală din Iran, a declarat: "Iranienii au creat percepţia că stocul lor de uraniu îmbogăţit 20 la sută este foarte valoros pentru ei încât nu vor renunţa la el fără să câştige unele concesii majore din partea comunităţii internaţionale, cum ar fi ridicarea tuturor sancţiunilor.”
"Dar stocul nu este atât de important, deoarece ei îşi consolidează capacitatea de a îmbogăţi uraniul la orice nivel într-un interval scurt de timp.”
"Ei vor avea în curând atât de multe centrifuge încât vor putea produce uraniu pentru arme într-o săptămână sau două, între vizitele inspectorilor ONU."
Dubowitz a spus că Europa poate juca un rol-cheie în asigurarea faptului că sancţiunile împotriva Iranului se vor dovedi eficiente, adăugând: "Iranul este acum tot mai aproape de acea capacitate când poate produce destul uraniu pentru arme, fără ca noi să-l putem opri.”
"Ţara ar putea de asemenea efectua o "furişare" nucleară, dacă au o instalaţie secretă de îmbogăţire. Iar iranienii încearcă să găsească o cale de a utiliza plutoniu în armele nucleare, folosind reactorul de apă grea Arak."
El a adăugat că "Dacă sancţiunile nu se intensifică şi nu conving regimul iranian să opteze pentru o rezolvare paşnică a crizei nucleare iraniene, administraţia Obama va lansa atacuri militare pentru a opri Iranul, înainte ca acesta să dobândească o armă nucleară nedetectabilă."
El a spus că "sancţiunile au reuşit să convingă Iranul să participe la negocieri. Regimul negociază deoarece sancţiunile afectează puternic economia. De aceea Iranul cere renunţarea completă la sancţiuni în schimbul unor concesii nucleare.”
"Dar sancţiunile nu au schimbat calculul nuclear al liderului suprem al Iranului". Sancţiunile trebuie să fie atât de puternice încât să aducă regimul iranian la un pas de colaps economic."
Confruntându-se cu o alegere între "colaps economic" şi programul nuclear, liderul iranian va "alege supravieţuirea sa politică prin compromis", a declarat el.
El a adăugat: "Se poate ca regimul să fie atât de dedicat dezvoltării unei bombe nucleare încât nici măcar o criză economică iminentă să nu afecteze voinţa nucleară a Gărzilor Revoluţionare ale Iranului.”
"Dar pentru ca vestul să testeze acest lucru, trebuie să aducă Iranul pe marginea prăpastiei."