Ministrul de externe spune că s-ar putea să obţinem un rezultat bun în privinţa vizelor americane

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a evitat, miercuri, să dea un pronostic în privinţa termenului în care românii ar putea călători fără vize în SUA, dar a estimat că s-ar putea obţine "un rezultat bun", dacă tendinţa de scădere a ratei de refuz a vizelor va continua în următoarele luni.
Cristian Diaconescu. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
01.02.2012

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a evitat, miercuri, să dea un pronostic în privinţa termenului în care românii ar putea călători fără vize în SUA, dar a estimat că s-ar putea obţine "un rezultat bun", dacă tendinţa de scădere a ratei de refuz a vizelor va continua în următoarele luni.

Un nou proiect legislativ, de ajustare a setului de criterii pentru accesul în programul Visa Waiver, a fost introdus marţi în Congresul SUA, la iniţiativa Casei Albe.

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a apreciat miercuri, la Realitatea TV, că şansele de a intra în Visa Waiver, odată cu noul proiect, "sunt corespunzătoare, sunt destul de bune", însă a precizat că nu vrea să facă promisiuni deşarte. "Americanii scot din discuţia politică această problemă, de altfel, instituţiile implicate, cele cărora li se cer expertiza din partea Congresului sunt cele care ţin de protecţia teritoriului, şi nu cele politice neapărat, deci, repet, câtă vreme vom îndeplini criteriile n-ar exista niciun fel de impediment ca regimul de vize să fie ridicat", a subliniat şeful diplomaţiei.

În plus, săptămâna trecută, la Washigton, zece mari companii americane (Chevron, Exxon, ADM, Smithfield, Raytheon, Pharma, Metlife, Amgen, Timken, Mega) au lansat Consiliul de Afaceri SUA – România (American – Romanian Business Council - AMRO), o organizaţie non-profit, având ca obiectiv promovarea relaţiilor economice dintre SUA şi România.

În contextul acestor evoluţii, întrebat, la Realitatea TV, când ar putea călători românii fără viză în SUA, ministrul Cristian Diaconescu a spus că n-ar vrea să se "hazardeze" în a face un pronostic, dar tendinţa de scădere a respingerilor de vize este clară şi recunoscută de partea americană. "Probabil că limita minimă va fi greu de atins într-o perioadă scurtă, dar aici s-ar putea, dacă această tendinţă de scădere va continua în următoarele luni, s-ar putea, totuşi, să obţinem un bun rezultat", a afirmat şeful diplomaţiei române.

La sfârşitul lunii mai a anului trecut, preşedintele american Barack Obama a anunţat, la Varşovia, că doreşte o modificare în ceea ce priveşte criteriile de intrare în Visa Waiver, prin care nu va mai fi luată în considerare rata de refuzuri a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc şederea legală în Statele Unite. Proporţia acestor persoane nu va trebui să depăşească 3%. Ulterior, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a arătat, într-o conferinţă de presă, că în cazul în care această lege va trece în Congres în forma susţinută de preşedintele Obama, "ar putea avea o implicaţie pozitivă" asupra participării României la programul Visa Waiver.

În prezent, pentru ca o ţară să fie inclusă în programul Visa Waiver - prin care este eliminată obligativitatea obţinerii în prealabil a unei vize de intrare în SUA - ia în calcul, ca principal criteriu, rata respingerii solicitărilor de viză formulate de cetăţenii respectivei ţări. Rata de respingere a vizelor nu trebuie să depăşească 3%.

Conform ultimelor date publicate de Departamentul de Stat la sfârşitul anului 2011, România a avut în anul fiscal 2011 o rată de respingere de 22,4 %. Rata confirmă o tendinţă uşor descendentă înregistrată în ultimii ani (26,3% în 2009, 24,8% în 2010) a acestui indicator esenţial pentru accesul României în programul Visa Waiver.

Ministerul român de Externe aşteaptă cu încredere rezultatele procesului legislativ în curs, din SUA, de modificare a criteriilor de acces în programul Visa Waiver, în condiţiile în care recunoaşte că pragul actual de 3% al ratei de refuz al solicitărilor de viză este, în mod obiectiv, extrem de dificil de atins.

România, Bulgaria, Polonia şi Cipru sunt singurele ţări UE care în prezent nu sunt incluse în Visa Waiver.

Comentând înfiinţarea Consiliului de Afaceri SUA-România, ministrul Cristian Diaconescu a subliniat că firmele participante acţionează în domenii în care schimburile economice ar putea creşte exponenţial şi mai ales sunt zone economice americane care şi-ar putea asuma proiecte mari, naţionale, pe termen lung. "Este ceea ce ne interesează. De altfel, multă lume spune că o relaţie cu China sau o relaţie cu Federaţia Rusă ar trebui să fie privită şi din această perspectivă. Iată că americanii se organizează pe acest palier şi cred că semnalul pe zona economic-investiţională din România dinspre zona americană este în acest moment extrem de serios", a comentat şeful diplomaţiei. "Nu ne rămâne decât să rămânem şi noi extrem de consecvenţi şi responsabili", a adăugat Cristian Diaconescu. El a precizat că prima lansare oficială a acestui Consiliu în Statele Unite se va face într-o lună şi jumătate. "Pe fundalul acestui semnal, cred că putem aduce un argument în plus în ceea ce priveşte momentul în care putem circula fără viză în Statele Unite", a conchis şeful diplomaţiei.

El a subliniat, însă, că acolo unde există drepturi, există şi obligaţii, iar în chestiunea vizelor există şi o responsabilitate individuală, nu instituţională. "Politic, relaţiile sunt foarte bune între cele două state, dar este vorba şi de o anumită responsabilitate individuală. Nu este vorba despre o asumare de răspundere din partea instituţiilor statului, ele trebuie să-şi facă datoria. Dar atâta vreme cât suntem destul de sus în ceea ce priveşte încălcarea regimului de vize, avem probleme cu furtul informatic, clonarea cardurilor, care, în mod evident, generează o preocupare în legătură cu statul american... dincolo de responsabilitatea instituţională, trebuie să fie şi o responsabilitate individuală", a insistat ministrul de externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor