Adio poetului Seamus Heaney, vocea Irlandei şi câştigător al Premiului Nobel în '95

Doliu în lumea culturii internaţionale. Vineri, a murit marele poet irlandez Seamus Heaney, câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1995, unul dintre cei mai mari exponenţi a renaşterii poetice irlandeze. Căsătorit şi tată a trei copii, a părăsit lumea la 74 de ani.
Poetul irlandez Seamus Heaney. (Chris Jackson / Getty Images)
Mioara Stoica
30.08.2013

Doliu în lumea culturii internaţionale. Vineri, a murit marele poet irlandez Seamus Heaney, câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1995, unul dintre cei mai mari exponenţi a renaşterii poetice irlandeze. Căsătorit şi tată a trei copii, a părăsit lumea la 74 de ani.

Poet şi laureat al Premiului Nobel a murit într-un spital din Dublin, în această dimineaţă, după o scurtă suferinţă", a declarat familia acestuia într-un comunicat.

Născut în 13 aprilie 1939 în Castledawson, Irlanda de Nord, a studiat în Belfast şi a absolvit literatura de specialitate. În 1976 s-a mutat la Dublin, unde a predat literatura engleză până în 1984, când s-a mutat la Universitatea Harvard. În 1989 a câştigat catedra de poezie de la Oxford.

Săpând în cultura, în peisajele şi în miturile irlandeze, Heaney crează ceea ce a fost numit Renaşterea poetică irlandeză. Iar "Digging" (săpând) este titlul unuia dintre poemele sale cele mai faimoase:

Autor al colecţiei North, considerată capodopera sa, Heaney a publicat prima sa colecţie de poezie, Death of a Naturalist, în 1966. Printre alte titluri ale sale: Electric Light, District and Circle şi Human Chain din 2011.

În 1995 a câştigat Premiul Nobel. Comitetul de la Stockholm îl răsplăteşte cu următoarea motivare: "Operă de frumuseţe şi profunzime morală, care înalţă minunile din viaţa de zi cu zi şi din trecut". Heaney a fost cel de-al treilea irlandez care a câştigat Premiul Nobel pentru literatură după Yeats şi Samuel Beckett.

Heaney a fost foarte aproape de cultura italiană. El a povestit pasiunea pentru poezia italiană şi pentru Dante în special, pe care l-a considerat sursa sa principală de inspiraţie. "Am devenit interesat de el în anii 70 atunci când mi-am amintit de oamenii ucişi de IRA şi de armata britanică, aşa am lăsat vorbească poezia mea. Sunt sigur că nu aş fi putut să o fac fără exemplul lui Dante”.

Poetul a fost pentru mult timp un susţinător al Amnesty International, o organizaţie pentru care a scris şi a vorbit de mai multe ori. Directorul de la Amnesty International din Irlanda de Nord, Patrick Corrigan, a fost printre primii care l-a amintit, subliniind "prin frumuseţea şi eleganţa scrisului său, Seamus Heaney ne-a amintit de legăturile care ne unesc şi datoria noastră pentru a apăra demnitatea "tuturor, fără excepţii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor