Adio lumii aşa cum o ştim. Un fost sergent american devine persoană de gen neutru

Un tribunal din Oregon i-a permis unui fost sergent - devenit femeie, în urmă cu 3 ani - să se declare acum persoană non binară, adică nici femeie, nici bărbat.
Jamie Shupe - nici femeie, nici bărbat
Jamie Shupe - nici femeie, nici bărbat (evz.ro)

Un tribunal american i-a admis, de curând, unui cetătean (cetăţene?!) dreptul de a nu avea un sex... cu alte cuvinte să se declare persoană de gen neutru, sau non-binară, relatează CNN.

Decizia a fost pronunţată de judecătoarea Amy Holmes Hehn din Oregon în favoarea lui Jamie Shupe, fost sergent în armata SUA, care susţine că nu este nici femeie, nici bărbat. Practic, judecătoarea a fost de acord vineri cu schimbarea genului fostului sergent Jamie Shupe, cetăţean al oraşului Portland din femeie în ... nonbinară.

"Mă simt extraordinar să fiu eliberat de un sistem care clasifică sexele în două categorii şi care, în mod greşit, nu reflectă cine sunt eu cu adevărat, un sistem în care mă simţeam încătuşat", a declarat Shupe.

Potrivit sursei citate, Shupe a clamat statutul de femeie în 2013, după ce, cu zece ani înainte, se retrăsese din armată unde a fost sergent major. La momentul respectiv, Shape a declarat că tranziţia la statusul de femeie era singura opţiune valabilă pentru el.

Trecerea de la sexul masculin - în care se născuse - la cel feminin, nu l-a mulţumit însă pe fostul sergent, care a susţinut că încadrarea în genul feminin sau masculin nu i se potriveşte, astfel că, în aprilie, acesta a făcut cerere pentru schimbarea genului... alegând genul neutru, profitând de o carenţă a legislaţiei din Oregon.

"Legislaţia din Oregon le permite oamenilor, de ani de zile, să ceară în instanţă schimbarea sexului, fără să specifice că sexul trebuie să fie femeie sau bărbat", a explicat avocatul care l-a asistat pe Shupe. "Legea spune doar 'schimbare'. De-a lungul timpului, oamenii au cerut să devină din bărbat femeie sau invers, iar Jamie este prima persoană care a cerut să fie non-binară", a adăugat avocatul.

Prima persoană de gen neutru din lume nu este însă Shupe, ci Norrie May-welby. Aceasta a "câştigat" acest drept în Australia, în 2013, devenind oficial, la vârsta de 51 de ani, prima persoană de gen neutru.