Bursa chineză cade cu 6%

China continuă să aibă mari probleme pe piaţa acţiunilor în condiţiile în care bursa chineză a înregistrat o nouă pierdere de peste 6 procente. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 1,6%.
(Captură Foto)

Bursa chineză a înregistrat joi o pierdere de peste 6%, fiind cea mai mare pierdere zilnică înregistrată într-o lună.

Comercianţii şi analiştii au citat o mulţime de motive pentru această scădere, printre care: temerile faţă de o lichiditate mai strictă în sistemul financiar, sau legate de răcirea economiei, precum şi nelinişti privind liberalizarea ofertelor publice iniţiale (IPO), despre care unii investitori afirmă că ar putea rezulta într-o criză a cash-ului.

Indicele de referinţă Shanghai Composite a scăzut cu 6,4 procente la 2.741,25, cea mai mare pierdere zilnică începând cu 26 ianuarie. Indicele CSI300 a scăzut cu 6,1% la 2.918,75 puncte.

Situaţia instabilă de pe piaţa chineză a acţiunilor se resimte şi în Hong Kong, unde indicele Hang Seng a scăzut cu 1,6% iar indicele Hong Kong China Enterprises a scăzut cu 2,4%.

Bursele chineze au pierdut aproape jumătate din valoarea lor de la începutul lui iunie 2015 şi s-au chinuit să îşi revină în ciuda unui efort fără precedent de salvare lansat de guvernul chinez şi organismele de reglementare ale ţării.

Clătinarea puternică a burselor, împreună cu devalorizarea surpriză a yuanului în august 2015, au iritat pieţele financiare globale şi au alimentat temerile privind o posibilă prăbuşire a celei de-a doua economii a lumii.