Bursa chineză cade cu 6%

China continuă să aibă mari probleme pe piaţa acţiunilor în condiţiile în care bursa chineză a înregistrat o nouă pierdere de peste 6 procente. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scăzut cu 1,6%.
(Captură Foto)

Bursa chineză a înregistrat joi o pierdere de peste 6%, fiind cea mai mare pierdere zilnică înregistrată într-o lună.

Comercianţii şi analiştii au citat o mulţime de motive pentru această scădere, printre care: temerile faţă de o lichiditate mai strictă în sistemul financiar, sau legate de răcirea economiei, precum şi nelinişti privind liberalizarea ofertelor publice iniţiale (IPO), despre care unii investitori afirmă că ar putea rezulta într-o criză a cash-ului.

Indicele de referinţă Shanghai Composite a scăzut cu 6,4 procente la 2.741,25, cea mai mare pierdere zilnică începând cu 26 ianuarie. Indicele CSI300 a scăzut cu 6,1% la 2.918,75 puncte.

Situaţia instabilă de pe piaţa chineză a acţiunilor se resimte şi în Hong Kong, unde indicele Hang Seng a scăzut cu 1,6% iar indicele Hong Kong China Enterprises a scăzut cu 2,4%.

Bursele chineze au pierdut aproape jumătate din valoarea lor de la începutul lui iunie 2015 şi s-au chinuit să îşi revină în ciuda unui efort fără precedent de salvare lansat de guvernul chinez şi organismele de reglementare ale ţării.

Clătinarea puternică a burselor, împreună cu devalorizarea surpriză a yuanului în august 2015, au iritat pieţele financiare globale şi au alimentat temerile privind o posibilă prăbuşire a celei de-a doua economii a lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie