Adăugaţi meditaţia la regimul vostru anti-îmbătrânire

Meditaţia este cel mai bun pachet de valori pentru sănătatea voastră deoarece va oferă cele mai mari beneficii pentru timpul dumneavoastră.
Cercetările arată dovezi promiţătoare că meditaţia poate încetini îmbătrânirea la nivel celular, prelungind durata vieţii voastre. (pixabay.com)
Grace Wu
22.02.2010

Meditaţia este cel mai bun pachet de valori pentru sănătatea voastră deoarece va oferă cele mai mari beneficii pentru timpul dumneavoastră. 20 de minute pe zi de meditaţie liniştită va oferă pace interioară, reduce riscurile pentru boli, şi chiar poate adăuga ani la cursul vieţii voastre. Cercetările arată dovezi promiţătoare că meditaţia poate încetini îmbătrânirea la nivel celular, prelungind durata vieţii voastre.

Meditaţia îşi are originile în Orient şi acestea sunt înrădăcinate în spiritualitate. Din punct de vedere istoric, practicanţii budişti au folosit meditaţia ca un proces de integrare a învăţăturilor spirituale pentru a se ilumina la scopul vieţii şi pentru a obţine libertatea spirituală fundamentală. Meditaţia a fost adaptată în Occident în principal sub formă de tehnici pentru a uşura disconfortul fizic şi mental.

În ciuda transformării sale seculare, practica meditaţiei sau abilitatea de a menţine o concentrare mentală clară în orice moment, poate încetini procesul de îmbătrânire, conform unui material publicat anul acesta în Analele Academiei de Ştiinţe din New York.

Abilitatea meditaţiei de a cultiva emoţii pozitive şi terapia sa eficientă pentru depresii şi reducerea stresului a fost documentată în literatura medicală încă din anii 1970. Reducerea nivelurilor de stres asociate cu meditaţia amână îmbătrânirea celulară şi moartea.

Celulele din corpul vostru conţin telomeri, care sunt mici terminaţii protectoare la capetele lanţurilor de ADN. De fiecare dată când celulele noastre se divid, telomerii se scurtează pentru a proteja ADN-ul împotriva deteriorării. Savanţii acceptă acum ideea că lungimea telomerilor este un indicator al vârstei celulei — cu cât este mai scurt telomerul, cu atât celula şi întregul organism sunt mai bătrâne şi epuizate.

Sub presiune şi în stare de îngrijorare, corpurile noastre eliberează un număr mai mare de hormoni declanşaţi de stres, precum cortizolul şi catecolamina. Punctele de maxim ale acestor hormoni sunt strâns legate de existenţa telomerilor scurtaţi, ceea ce semnifică îmbătrânirea fizică.

Rezultatele obţinute în laboratoarele biochimice cât şi cu ajutorul aparatelor pentru imagistica neuronală confirmă faptul că schimbările în activitatea creierului cauzate de meditaţie reduc de asemenea nivelurile acestor hormoni de stres. Se crede că acest lucru poate duce la mai puţine scurtări ale telomerilor şi în esenţă la prelungirea vieţii celulelor noastre.

Mecanismele exacte de acţiune nu sunt în prezent schiţate; cercetătorii încă explorează acest domeniu al biologiei telomerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor