Actorul spaniol Javier Bardem, confundat cu Putin de o revistă americană
alte articole
Revista americană Slate a publicat din greşeală o fotografie a actorului spaniol Javier Bardem, sub care a scris Vladimir Putin, pentru a ilustra informaţia privind intervenţia rusă din Crimeea, informează luni ziarul El Pais.
Slate a publicat săptămâna trecută un articol despre intervenţia militară a Moscovei în Crimeea alături de o fotografie care îl înfăţişa pe actorul spaniol identificat drept Putin. Ştirea şi fotografia au fost postate pe Twitter şi au fost redistribuite rapid pe reţelele sociale. Rectificarea aproape imediată a devenit chiar mai virală şi a fost menţionată drept exemplu de strategie de comunicare şi de publicitate pentru revistă.
La 1 martie revista Slate a postat pe Twitter articolul intitulat 'Poate Crimeea să devină un Waterloo al lui Putin?' însoţit de o poză a lui Javier Bardem. La prima vedere, Putin şi Bardem nu seamănă deloc, lucru pe care revista americană pare să nu-l fi sesizat. Confuzia a atras sute de comentarii pe Internet şi numeroşi useri au luat în derâdere această greşeală grosolană. Unii au spus că Putin are în comun 'asemănări rezonabile', mai degrabă cu personajul negativ Anton Chigurh, criminalul psihopat din filmul 'No Country for Old Men', pe care l-a interpretat magistral Javier Bardem şi care i-a adus un premiu Oscar actorului spaniol.
Slate şi-a îndreptat imediat greşeala, dând o corectură cu textul: această fotografie îl înfăţişează pe Javier Bardem, nu pe preşedintele rus Vladimir Putin. Revista a postat rectificarea pe Twitter, iar corectura a avut şi mai multe accesări şi preluări decât ştirea originală, o strategie care a fost speculată de revistă şi care i-a adus un număr multiplu de vizionări.
Adevărul este că Bardem nu are nevoie de publicitate în chestiuni de politică. Actorul nu fuge de angajamentele sociale şi politice. 'În spatele unui actor se află un om care votează şi care crede în soluţionarea conflictelor societăţii în care trăieşte şi care are obligaţia şi dreptul de a spune ce gândeşte, a declarat recent Bardem.
Acest angajament al său a provocat în urmă cu două săptămâni un incident diplomatic între Franţa şi Maroc. Bardem a declarat presei că, într-o discuţie avută cu ambasadorul francez la ONU, acesta i-ar fi mărturisit că, pentru Franţa, 'Marocul este ca o amantă, de care te-ai cam plictisit în pat, dar căreia trebuie să-i iei apărarea'.
Declaraţiile lui Bardem au provocat o criză diplomatică care l-a obligat pe preşedintele francez, François Hollande, să-l sune personal pe regele Marocului, Mohamed VI, pentru a calma spiritele. Greşeala comisă de revista Slate l-a adus din nou în prim plan pe actorul spaniol, transformându-l din nou în protagonistul unei noi crize diplomatice, dar de data aceasta absolut involuntar, conchide El Pais.