Actor îndrăgit se implică în campania Fără Penali: "Recomand şi colegilor să facă acelaşi lucru!"
alte articole
Marius Manole, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori, anunţă, pe Facebook, că se va implica în campania de strângere de semnături pentru iniţiativa civică Fără Penali în funcţii publice, iniţiativă ce vizează modificarea Constituţiei astfel încât titularii de condamnări penale definitive să nu mai poată accede în funcţii şi demnităţi publice.
Mai mult, actorul îi îndeamnă şi pe colegii săi să facă acelaşi lucru.
"Dragi colegi actori din Bucureşti şi nu numai, intenţionez să organizez cu sprijinul celor care se ocupă de platforma #farapenaliinfunctiipublice o săptămână de miercuri 18 Iulie până miercuri 25 iulie în care actorii stau la Universitate şi strâng semnături. Dacă doriţi să-mi fiţi alături, aştept un semn de la voi. Fac o listă şi ne organizăm pe zile .. cred că e necesar să facem asta. Ţin să precizez că această iniţiativă este una civică şi Nu sprijină niciun partid!
P.S. Recomand şi colegilor care nu sunt din Bucureşti să facă acelaşi lucru în oraşele lor!
Mulţumesc!", scrie, pe Facebook, Marius Manole.
Reamintim că în februarie a.c., USR alături de reprezentanţi ai societăţii civile au dat startul unei campanii de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei, astfel încât condamnaţii penal să nu mai poată accede în funcţii publice.
Practic, iniţiativa îşi propune amendarea art. 37 din Constituţie cu următoarea prevedere: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării."
Grupul de iniţiativă al campaniei “Fără penali în funcţii publice” este format din: filosoful Mihai Şora; scriitorul Gabriel Liiceanu; pianistul Dan Grigore; juristul Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; Oana Negru şi Mihai Tudorică, membri ai grupului “Rezistenţa”; Klaus Fabritius reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România, cetăţeni implicaţi în acţiuni civice şi preşedintele comitetului, avocatul Mihai Badea.
"Ce e important pentru România, având în vedere ceea ce s-a întâmplat anul trecut, este menţinerea pe agenda publică a discuţiei despre cât de normal este să fii condus de infractori. Tu, ca societate să îţi asumi că e în regulă să fii condus de cei ce te fură. Şi atunci iniţiativa cetăţenească este un instrument prin care timp de 6 luni - trebuie să strângem minim 500.000 de semnături din ţară - putem discuta cu cetăţenii şi cetăţenii pot să discute despre această temă: Este România un stat care îşi permite - şi moral şi economic - să fie condusă de infractori condamnaţi penal pentru furt din bani publici, sau abuz în serviciu?
O astfel de campanie serveşte scopului de a arăta societăţii că avem o problemă, de a cere societăţii un vot şi asumarea unei poziţii de opoziţie faţă de această idee - că e normal ca cei ce te fură să te conducă în mod legitim, şi am mare încredere nu doar că vom strânge cele 500.000 de semnături dar e şi o mare presiune pe clasa politică veche, care va fi pusă în situaţia să voteze împotriva ideii de a nu avea penali în funcţii publice ceea ce va arăta tot grotescul şi toată nemernicia acestor lideri cu care s-a pricopsit România în acest moment", a explicat pentru Epoch Times, la momentul lansării campaniei, liderul USR, Dan Barna.