ActiveWatch: CNADNR a reacţionat în stil mafiot la ieşirile publice ale unor angajaţi

Gropi în carosabil
Gropi în carosabil (Epoch Times România)

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a reacţionat în stil mafiot la ieşirile publice a trei funcţionari care şi-au asumat rolul de avertizori de integritate, a atras atenţia joi, în cadrul unui comunicat de presă, preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma.

"Când nu asfaltează, CNADNR astupă vocile critice din interior. În ultimele săptămâni, trei funcţionari CNADNR au semnalat prin intermediul presei o serie de nereguli administrative grave în activitatea companiei. Drept răspuns, instituţia a declanşat o cercetare disciplinară împotriva lor şi le-a suspendat temporar contractele de muncă până la încheierea cercetării. Această acţiune are scopul vădit de a sancţiona curajul acestora, dar mai ales de a descuraja salariaţii CNADNR care ar fi tentaţi să denunţe neregulile din Companie.

Instituţia urmăreşte prin aceste măsuri să oculteze informaţiile privind eventualele nereguli administrative şi să-şi protejeze imaginea sancţionând curajul funcţionarilor care au informat publicul şi autorităţile despre posibile nereguli în administrarea CNADNR. Prin aceste măsuri, Compania face dovada unei inadmisibile necunoaşteri a legii.", se arată în comunicatul ActiveWatch.

Legea avertizorului public de integritate prevede clar că avertizorii nu au obligaţia de a se adresa în prealabil unor instanţe interne, ci se pot adresa direct mass-mediei atunci când doresc să expună anumite nereguli, ilegalităţi, abuzuri, slaba administrare a resurselor publice. Sesizarea poate fi adresată oricăruia dintre destinatarii prevăzuţi de lege şi este suficient să fie adresată unui singur destinatar pentru ca persoana care a făcut-o să fie considerată avertizor de integritate şi, în consecinţă, să beneficieze de protecţia prevăzută de legea pentru avertizori.

"Invocarea reglementărilor interne pentru sancţionarea celor trei intră în contradicţie cu prevederile legii, care spune limpede că avertizorul nu este obligat să ţină cont de procedurile instituţionale în cazul în care se hotărăşte să expună anumite fapte (în cazul avertizării în interes public). Toate instituţiile publice au obligaţia să îşi armonizeze normele şi reglementările interne cu prevederile legii avertizorului de integritate. În cazul unor litigii în justiţie, legea primează, iar instituţiile care nu au ţinut cont de ea riscă să fie sancţionate şi să producă astfel noi pagube bunurilor publice", reiese din comunicatul citat.

Potrivit ActiveWatch, decizia suspendării contractului de muncă şi a declanşării unei cercetări disciplinare în baza regulamentelor interne îi pune pe salariaţi în defensivă şi îi acuză implicit că au acţionat cu rea-credinţă.

"Dincolo de faptul că buna-credinţă a avertizorului este prezumată de lege (instituţia trebuie să probeze contrariul), considerăm că toate dezvăluirile făcute de cei trei prin intermediul presei trec proba bunei-credinţe, atât prin subiectul dezvăluirilor (preocupare pentru buna gestionare a resurselor publice), cât şi prin intenţie (faptele semnalate fuseseră anterior semnalate conducerii instituţiei, dar aceasta nu a intervenit pentru a le remedia). Mai grav, cei trei susţin că au fost hărţuiţi şi intimidaţi atunci când au sesizat conducerii diferitele nereguli constatate, ceea ce justifică o dată în plus decizia lor de a se adresa presei", arată ONG-ul.

ActiveWatch cere conducerii CNADNR să respecte legea, să anuleze imediat măsurile declanşate împotriva celor trei salariaţi şi să declanşeze urgent o anchetă care să verifice cele semnalate de aceştia. De asemenea, organizaţia le recomandă celor trei salariaţi sancţionaţi de conducerea CNADNR şi tuturor funcţionarilor dornici să expună nereguli sau încălcări ale legii să se pună la adăpostul legii avertizorului de integritate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.