Lăzăroiu: În frenezia populistă, Ponta a mai scos una - vrea să legalizeze şpaga la medici

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Premierul Victor Ponta vrea să legalizeze "contribuţiile suplimentare" pe care pacienţii doresc să le ofere celor care i-au tratat, cu alte cuvinte "şpaga" care se dă în spitale, decizie care, în opinia fostului consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, este una aberantă.

Potrivit primului ministru, această legalizare se va putea face doar în anumite condiţii - "atenţiile" oferite de pacienţi nu trebuie condiţionate, trebuie oferite după tratament şi, mai mult, trebuie fiscalizate.

"În frenezia populistă, Ponta a mai scos una. Vrea să legalizeze şpaga la medici. Cum? Simplu: ce e "după", benevol şi declarat, nu e şpagă. În primul rând, "benevol", din punct de vedere juridic, sună ca "mi-a sărit portofelul lui în mână, dom şef" sau "n-am apucat să-i dau primul pumn, că a vrut şi ea, onorată instanţă", a precizat Lăzăroiu.

Pentru a-şi susţine punctul de vedere, fostul consilier prezidenţial a oferit două exemple:

1. Medicul nu pretinde, dar tergiversează, se căinează, te reprogramează, adică "bate şaua" poate ciuleşte urechile iapa. E benevol?

2. Fratele pacientei care a dat voluntar "dreptul", nemulţumit că mătuşii i-au ieşit firele de la operaţie, adică treabă de mântuială, îl reclamă la DNA pe medic, cum că ar fi întins mâna după bani. E şpagă?

"În al doilea rând, cine vrea să spele nişte bani din droguri, îi dă lui văru-său, medic, care îi declară drept "atenţie" şi scapă cu 16% şi banii albi. În al treilea rând, de ce medicul şi nu şi profesorul sau pompierul? De ce medicul şi nu şi Ponta, înalt slujitor al cetăţii, care, drept recunoştinţă pentru că măreşte salariile şi scade TVA-ul, ar putea primi cadou de la nişte oameni de afaceri un Porsche de ultimă generaţie, cum a primit tătâne-său, Năstase, un Mercedes de la Ţiriac, pariu că termină sălile de sport la termen.

Pe scurt, dacă un funcţionar public dă şi la stat din peşcheş (vorba lui Năstase despre DIP ”a greşit de două ori că a luat şpagă la privatizare - o dată că a luat şpagă şi a doua oară că n-a dat şi la partid”) şi nu poate dovedi nimeni că s-a ridicat birul cu japca, atunci să fie primit", a comentat Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne