Acţiunile din China se prăbuşesc în timp ce Xi Jinping îşi întăreşte controlul asupra puterii

Preşedintele chinez Xi Jinping, la summitul liderilor Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) de la Samarkand, 16 septembrie 2022.
Preşedintele chinez Xi Jinping, la summitul liderilor Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) de la Samarkand, 16 septembrie 2022. (Sergei Bobylyov/SPUTNIK/AFP via Getty Images)

Acţiunile companiilor chineze s-au prăbuşit luni dimineaţă, comercianţii fiind speriaţi de consolidarea puterii pe care o deţine Xi Jinping. La Congresul al XX-lea al Partidului Comunist Chinez, care a durat o săptămână, Xi a fost învestit duminică cu cel de-al treilea mandat.

Potrivit unui articol publicat de ZeroHedge, comercianţii se tem de reglementări mai stricte asupra companiilor din domeniul tehnologiei, împingând aceste acţiuni foarte adânc pe roşu. Indicele Hang Seng s-a prăbuşit la minimul ultimilor 13 ani, coborând cu peste 1.000 de puncte înainte de închidere în jurul valorii de 15.180. Indicele a înregistrat o scădere de 6,4%, cea mai semnificativă scădere de o zi din 2008 încoace.

Yenul offshore şi-a reluat declinul, prăbuşindu-se cu 1,3% - cea mai mare alunecare de o zi din august 2019, până la un nivel record de 7,31.

Companiile tehnologice din China, precum Alibaba şi Tencent, s-au prăbuşit cu peste 11% în Asia. Compania de căutare pe internet Baidu a închis în scădere cu 12%, în timp ce Meituan s-a prăbuşit cu 14%. Acţiunile BABA listate în SUA au scăzut cu peste 11%, tranzacţionându-se la minimele anului 2016.

Presiunea descendentă a acţiunilor chinezeşti vine la finalul celui de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, care a consolidat cel de-al treilea mandat al lui Xi, depăşind precedentul istoric al unei limite de două mandate şi fiind acum cel mai longeviv lider de la Mao Zedong încoace. Acest lucru a alarmat, fără îndoială, investitorii cu o mai mare incertitudine politică.

"În timp ce politica chineză a fost mult timp opacă, această consolidare bruscă a puterii se adaugă la neliniştea investitorilor. Evaluările acţiunilor, aflate deja aproape de minimul ultimilor 10 ani, se vor confrunta probabil cu mai multă presiune dacă investitorii internaţionali vor cere o primă de risc mai mare", a declarat Mark Haefele, CIO la UBS Global Wealth Management.

Consolidarea puterii de către Xi sugerează, de asemenea, că un sfârşit al restricţiilor de tip "zero-Covid" părea mai puţin probabil, iar cele mai recente date economice arată o redresare slabă.

"Acum, că noul comitet permanent al Politburo este plin de aleşii lui Xi, iar cei din facţiunile rivale [...] au fost toţi eliminaţi, devine clar că nicio altă elită politică nu îndrăzneşte să îi conteste greşelile politice sau chiar să se abată cât de puţin de la agenda politică preferată de acesta, care, desigur, în ultimii ani s-a concentrat pe favorizarea sectorului de stat în detrimentul celui privat", a declarat Xin Sun, lector senior în afaceri chineze şi din Asia de Est, la King's College London, pentru CNBC prin e-mail.

Marvin Chen, strateg la Bloomberg Intelligence, a declarat că, după ce tranziţia conducerii va fi finalizată, comercianţii "se vor concentra pe economie şi pe repararea sectorului imobiliar".

El a spus că piaţa imobiliară este un sector fragil al economiei, adăugând că "totuşi, acestea ar putea lua timp. Este posibil să nu vedem prea multe schimbări în politicile Covid pe termen scurt".

Vânzarea acţiunilor chinezeşti este atractivă pentru unii investitori, dar aceştia au spus că momentul în care să cumpere este încă necunoscut. Acest lucru a fost explicat de Xiadong Bao, manager de fonduri la Edmond de Rothschild Asset Management din Paris:

"Multe veşti proaste au existat, corecţia pieţei fiind în mod clar depăşită, dar încă suntem în căutarea unui punct de inflexiune care este neclar deocamdată."

Pe lângă temerile legate de conducere şi perspectivele economice înrăutăţite, comercianţii evită acţiunile chinezeşti. Unul dintre motive este din cauza războiului economic al administraţiei Biden împotriva Beijingului. Apoi, înăsprirea monetară agresivă a Rezervei Federale a făcut ca acţiunile de pe pieţele emergente să fie neatractive.

"Străinii vând acum din tehnologie. În acest moment, cu excepţia precedentelor istorice şi a evaluării ieftine, nu există nimic care să funcţioneze pentru tehnologia chineză", a declarat Hao Hong, partener şi economist şef la Grow Investment Group.

Aşadar, în condiţiile în care acţiunile chinezeşti sunt pregătite pentru cea mai semnificativă scădere de la criza financiară globală - comercianţii şi managerii de active continuă să evite aceste acţiuni, deoarece nu există suficienţi catalizatori de creştere pozitivă pe termen scurt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie