Acţiunile de protest desfăşurate la Moscova, în atenţia presei ruse de luni

Acţiunile de protest desfăşurate la sfârşit de săptămână la Moscova sunt în atenţia cotidianelor ruse de luni. Opozanţii au discutat în Piaţa Puşkin, din centrul capitalei ruse, despre „Marşul milioanelor”, planificat pentru începutul lunii mai, când va fi învestit preşedintele ales Vladimir Putin.
La mitingul din Piaţa Truimfalnaia din centrul Moscovei, organizat de opoziţie în apărarea articolului 31 din Constituţia rusă, care consfinţeşte dreptul la adunare, au fost reţinute aproximativ 60 de persoane, 31 martie 2012. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.04.2012

Acţiunile de protest desfăşurate la sfârşit de săptămână la Moscova sunt în atenţia cotidianelor ruse de luni. Opozanţii au discutat în Piaţa Puşkin, din centrul capitalei ruse, despre „Marşul milioanelor”, planificat pentru începutul lunii mai, când va fi învestit preşedintele ales Vladimir Putin. Această acţiune a decurs în linişte, în timp ce la mitingul din Piaţa Truimfalnaia, în apărarea articolului 31 din Constituţia rusă, care consfinţeşte dreptul la adunare, au fost reţinute aproximativ 60 de persoane, precizează Moskovski Komsomoleţ.

Potrivit Kommersant, mişcarea 'Pentru alegeri oneste' a încercat duminică să desfăşoare acţiunea 'Piaţa albă' (albul fiind culoarea ce simbolizează dezideratul opoziţiei ruse de a avea alegeri 'curate' - n.r.). Activiştii intenţionau să se plimbe prin Piaţa Roşie purtând panglici albe în piept. Dar autorităţile municipale nu au putut găsi un pretext pentru a interzice manifestaţia, aşa că pur şi simplu au închis accesul în piaţă. În consecinţă, 60 de persoane, care au încercat să pătrundă pe teritoriul îngrădit temporar, au fost reţinute de poliţie.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a fost invitat oficial la Summitul NATO, care va avea loc în luna mai la Chicago, relatează Nezavisimaia Gazeta, precizând că liderul de la Kiev este pus la grea încercare. Alianţa cere Ucrainei să-şi formuleze poziţia cu privire la sistemul de apărare antirachetă, care este în curs de desfăşurare în Europa. Din câte se ştie, Moscova a propus Kievului să formeze un spaţiu comun de securitate, scrie publicaţia rusă. Statutul de ţară în afara alianţei militare, proclamat în 2010, nu a scutit Kievul de necesitatea de a răspunde în ce direcţie se orientează în probleme de securitate. Cu un an în urmă şeful diplomaţiei ucrainene, Konstantin Grişcenko, a încercat să pună punct încercărilor de a atrage ţara într-o parte sau alta (înspre est sau vest), declarând, la Washington, că Ucraina este gata să aducă o contribuţie la sistemul european de securitate, dar numai după ce SUA şi Rusia se vor înţelege între ele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor