Acordul privind spaţiul aerian comun dintre UE şi Moldova a fost trimis spre ratificare
alte articole
Ieri, cu o zi înaintea vizitei preşedintelui Traian Băsescu în Republica Moldova, Monitorul Oficial nr. 431 din 16 iulie 2013, a inclus printre actele normative şi Decretul nr. 660/2013 pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului privind spaţiul aerian comun dintre Uniunea Europeană şi statele sale membre, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles la data de 26 iunie 2012.
La acea dată “prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că semnarea acordurilor respective marchează finalizarea a doua importante procese de negociere pentru Republica Moldova care semnifică începutul cooperării bilaterale cu UE în două domenii importante, având potenţialul generării de beneficii pentru cetăţenii ţării noastre” conform paginii oficiale a Guvernului Republicii Moldova.
„Ne bucurăm de semnarea ambelor acorduri şi le mulţumim partenerilor noştri europeni, care, deşi de cealaltă parte a mesei de negocieri, ne-au fost alături în promovarea obiectivelor ambiţioase consacrate prin textele acestora Acorduri (…..). Semnarea acestui Acord constituie un element important al integrării Republicii Moldova în piaţa transportului aerian din UE, preluării înaltelor standarde de securitate şi siguranţă aeronautică, precum şi acceptării liberalizării serviciilor, urmând să se transpună în beneficii nete pentru pasagerii ce călătoresc în şi din Republicii Moldova “, afirma Vlad Filat.
Vlad Filat a mai precizat, la acea dată că, semnarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun dintre UE şi Republicii Moldova este importantă pentru companiile aeriene din Moldova, care operează curse spre UE, întrucât vor fi eliminate restricţiile privind destinaţiile, capacităţile şi numărul de frecvenţe. Astfel, ele vor obţine acces spre o piaţă cu o populaţie de circa 500 milioane de locuitori şi este important şi pentru mediul de afaceri.
„Practica arată că, sporirea accesibilităţii transportului aerian duce inevitabil la intensificarea relaţiilor dintre oamenii de afaceri din diferite ţări/regiuni şi la sporirea relaţiilor interumane. Beneficiarul numărul unu al acestui acord rămâne însă cetăţeanul/pasagerul care va avea acces la servicii de transport aerian de o calitate mai bună şi va beneficia de diminuarea tarifelor la bilete de avion,(…..). Apreciem înalt calitatea şi consistenţa dialogului politic dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, şi exprimăm în continuare angajamentul plenar pentru procesul de implementare a agendei de reforme asumate pentru parcursul european al statului nostru"a mai spus Prim-ministrul.