Acordul China-Iran ţinteşte în principal subminarea SUA

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (D), împreună cu omologul său chinez, Wang Yi, după semnarea unui acord de investiţii în Teheran, 27 martie 2021
Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (D), împreună cu omologul său chinez, Wang Yi, după semnarea unui acord de investiţii în Teheran, 27 martie 2021 (AFP via Getty Images)

China şi Iranul au semnat pe 27 martie un acord de „parteneriat strategic” pentru o perioadă 25 de ani, prin care ambele state vor coopera pentru a contesta politica şi acţiunile Statelor Unite, în principal fiind vizate acţiuni comune împotriva sancţiunilor impuse de SUA privind vânzarea ţiţeiului iranian către Beijing.

Dar acordul nu vizează numai sancţiunile. Acoperă sfera politică, economia şi securitatea, potrivit canalului de televiziune CGTV, aparţinând regimului chinez.

Agenţia iraniană Tasnim a raportat că acordul include, de asemenea, cooperare în domeniile Justiţie, Apărare, "probleme umane" şi culturale, regionale şi internaţionale. Un draft care a circulat în iulie anul trecut susţinea că regimul comunist chinez dorea să investească în telecomunicaţii, energie nucleară, porturi, căi ferate şi, în schimb primea un flux constant de petrol şi gaze din Iran.

Guvernul SUA a impus sancţiuni asupra sectorului petrolier iranian în octombrie 2020 pentru sprijinirea Forţei Quds, o grupare armată paramilitară şi de spionaj responsabilă de sprijinirea actelor teroriste în Orientul Mijlociu şi nu numai.

Cu toate acestea, China continuă să cumpere petrol din Iran. Ambasadorul Chinei în Iran, Chang Hua, a subliniat, pe 5 februarie, că singura ţară care cumpără petrol din Republica Islamică este China şi a promis că Beijingul nu va schimba politica în viitor.

Beijing News, publicaţie controlată de statul chinez, a raportat despre acord şi a declarat la 28 martie: „Factorii externi care fac probleme Chinei şi Iranului sunt aceiaşi, şi anume ţările mari occidentale care sunt conduse de Statele Unite”.

Raportul a evaluat apoi cooperarea dintre China şi Iran şi a criticat Statele Unite: „Lumea a trecut prin schimbări majore, dar SUA şi aliaţii săi occidentali trăiesc încă în vechile vise”.

Conducta de petrol

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat la Teheran, pe 25 martie, că ţara a început să construiască conducta de petrol brut Goureh-Jask care începe din provincia sud-vestică Bushehr şi se termină în portul Jask din sud-estul Iranului.

„Conducta de ţiţei Goureh-Jask include 1.000 de kilometri de ţevi, astfel încât o mare parte din exporturile noastre de petrol să fie transferate din Golful Persic în Marea Oman”, a declarat Rouhani.

Tasnim a raportat că bugetul total al proiectului este de 2 miliarde USD. Cu toate acestea, mai ales având în vedere starea precară a economiei iraniene lovită de sancţiunile impuse de SUA, nu este clar cine investeşte în proiect. Rouhani a declarat la televiziunea de stat iraniană, în iunie 2020, că este vorba despre o companie străină, fără să ofere detalii despre ea.

Relaţiile Iran-China

Biroul vamal al Republicii Islamice a anunţat, pe 28 martie, că Beijingul a devenit principalul său partener comercial atât pentru import, cât şi pentru export. Biroul a declarat că Iranul a importat bunuri în valoare de 9.761 milioane USD din China în ultimul an fiscal, ceea ce reprezintă 25,3% din totalul importurilor. În acelaşi timp, Iranul a exportat 8.954 milioane USD în mărfuri non-petroliere către China, ceea ce reprezintă 26% din exportul total non-petrolier.

Biroul nu a menţionat detaliile comerciale despre petrol.

Pe 28 martie, preşedintele parlamentului iranian, Mohammad Baqer Qalibaf, a postat pe Twitter că planul de cooperare de 25 de ani cu China este bun pentru regim, iar parlamentul trebuie să rezolve unele probleme înainte de a-l aproba.

Opoziţie în Iran

Cu toate acestea, în ultima perioadă, iranienii au început o campanie „No2ChinaIRAccord” pe Twitter pentru a se opune influenţei tot mai mari pe care o are regimul comunist în ţară.

O imagine cu banere pe care scria „China, ieşi din Iran” este larg răspândită printre iranieni.

„Republica Islamică a transferat controlul asupra multor oraşe şi Golfului Persic regimului chinez doar pentru propria sa supravieţuire, un lucru mai ruşinos decât vânzarea teritoriului său”, a afirmat utilizatorul Kayvan_E. Arani pe Twitter, pe 26 martie. „Regimul chinez trebuie să părăsească Iranul”.

Acordul de parteneriat strategic Iran-China face parte din Iniţiativa chineză Centura şi Drumul (Belt and Road Initiative, BRI), potrivit CGTV, condusă de statul chinez.

BRI, cunoscut anterior sub numele de One Belt One Road - O Centură, Un drum - este o strategie globală de investiţii masive lansată de Partidul Comunist Chinez după venirea la putere a actualului lider, Xi Jinping, în 2013, care vizează consolidarea influenţei sale economice şi politice în Asia, Europa, Africa şi America de Sud.

Proiectul implică investiţii în proiecte de infrastructură şi resurse naturale în diverse ţări. A fost criticat de Statele Unite şi alte ţări drept un exemplu de diplomaţie tip „capcană a datoriilor”, care îndatorează ţările în curs de dezvoltare cu credite nesustenabile, permiţând în acelaşi timp regimului să-şi exporte tehnologia şi agenda globalistă în exterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii