ACL va iniţia o moţiunea de cenzură care vizează tentativa de fraudare a alegerilor de către Guvernul Ponta

Klaus Iohannis si Vasile Blaga.
Klaus Iohannis si Vasile Blaga. (Epoch Times Romania)

Preşedintele PNL Klaus Iohannis şi omologul său de la PDL, Vasile Blaga, au anunţat luni că ACL va iniţia o moţiune de cenzură care vizează încercările Guvernului Ponta de a pregăti o posibilă fraudare a alegerilor prezidenţialelor, relatează Mediafax.

„Am lămurit foarte clar pe ce temă se va axa moţiunea de cenzură. Noi am considerat că cel mai îngrijorător complex de teme din această perioadă se constituie din încercările Guvernului Ponta de a pregăti o posibilă fraudare a alegerilor: ordonanţa 45 de pregătire a alegerilor, ordonanţa de legalizare a traseismului politic în administraţia publică locală. Toate aceste demersuri trebuie sancţionate şi moţiunea care va fi pregătită de specialiştii noştri în perioada imediat următoare se va axa pe acest domeniu”, a declarat Iohannis.

Liderul liberalilor susţine că grupurile parlamentare ACL au ca obiectiv oprirea abuzurilor comise de Guvernul Ponta într-un domeniu extrem de sensibil, la mică distanţă de alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Ordonanţa, adoptată joi de Guvern, a fost propusă de vicepremierul Liviu Dragnea şi permite ca, într-un termen de graţie de 45 de zile, aleşii să-şi decidă apartenenţa politică fără să îşi mai piardă mandatul. Aceştia se pot, practic, înscrie în alte partide politice decât cele din partea cărora au candidat.

„Iniţiatorii au spus că este o problemă extrem de urgenţă şi trebuie rezolvată acum, acum, acum. Ori de joi, de când au discutat-o în Guvern, iată că s-a făcut luni şi nu s-a publicat nimic. Este cel puţin straniu şi noi bănuim că ceva acolo nu este în regulă, că altfel joi seara putea să fie publicată ordonanţa, cum s-a întâmplat de alte ori, când s-a publicat ordonanţa şi nu fusese încă discutată până la sfârşit şi a apărut în Monitorul Oficial. Noi bănuim Guvernul că are anumite demersuri ascunse”, a adăugat Klaus Iohannis.

La rândul său, preşedintele PDL Vasile Blaga a afirmat că nu a fost stabilită încă data depunerii moţiunii de cenzură.

„Să vedem prima dată în Monitorul Oficial forma finală, că nici nu ştim cum să-i mai spunem, că am înţeles că au rediscutat-o - a ordonanţei de urgenţă şi o să stabilim foarte clar calendarul”, a precizat Vasile Blaga.

O astfel de ordonanţă în prag de alegeri este considerată de opoziţie ca aducând avantaj lui Victor Ponta şi PSD, Liviu Dragnea fiind şeful ministerului care gestionează bugetul pentru proiectele în teritoriu, ceea ce ar putea influenţa "liberul arbitru" al multor aleşi locali.