"A venit momentul să vă ţineţi de cuvânt" - Protest pentru Roşia Montană la Guvern

Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
30.01.2020

UPDATE. Premierul Ludovic Orban a venit în Piaţa Victoriei pentru a purta o scurtă discuţie cu protestatarii.

"Pe tema asta vom lua o decizie şi o veţi afla", a transmis Orban.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

* * *

În Piaţa Victoriei este anunţat, joi, începând cu ora 17.00, un protest pentru Roşia Montană. Mai exact, prin acest demers iniţiatorii protestului doresc să convingă Guvernul Orban să iniţieze demersurile pentru reluarea procedurii de înscriere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO. Termenul limită pentru ca Executivul să facă acest lucru este 1 februarie, în caz contrar dezideratul înscrierii cunoscutului sit în patrimoniul UNESCO urmând să fie compromis grav.

"Pe 1 februarie 2020 expiră termenul până la care Guvernul poate trimite la UNESCO scrisoarea prin care să solicite ca Roşia Montană să intre în patrimoniul mondial. În caz contrar, dosarul Roşiei Montane nu va putea fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară. La anul expiră şi raportul experţilor internaţionali care recomandă includerea Roşiei Montane în patrimoniul mondial, iar procesul de înscriere ar trebui reluat de la zero. (...)

Acum a venit momentul să vă ţineţi de cuvânt. Cei mai mulţi oameni de stat, prin deciziile lor favorabile distrugerii Roşiei Montane, au picat testul generaţiei noastre. România nu are nevoie de încă o astfel de dezamăgire.

De 20 de ani, Roşia Montană este condamnată la sărăcie, la lipsa totală de perspective economice şi speranţă pentru viitor. De 20 de ani, actorii politici nu au făcut decât să promită şi să susţină scenarii distructive pentru zonă, care ar fi măcinat munţi şi ar fi distrus definitiv patrimoniul Roşiei Montane. Despre acest patrimoniu, pe care mulţi s-au grăbit să îl ia în derâdere, ştim astăzi că este unic în lume. O spun specialiştii ICOMOS care, după cum bine ştiţi, au recomandat înscrierea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial şi pe lista monumentelor aflate în pericol de dispariţie.

Este şansa pe care o aşteaptă atât Roşia Montană, cât şi România, ţară semnatară a Convenţiei Patrimoniului Mondial încă din 1957. Merităm să ne simţim mândri de istoria noastră şi este datoria dumneavoastră să daţi cetăţenilor acest prilej de bucurie.

Vă cerem, domnule prim-ministru Ludovic Orban, să vă asumaţi reluarea procedurilor de înscriere a Roşiei Montane în UNESCO şi să trimiteţi de urgenţă notificarea la UNESCO!", transmit organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Reamintim că, întrebat marţi despre demararea procedurilor pentru reînscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, premierul a răspuns:

„PNL a susţinut încă de la început procedura de înscriere (a zonei Roşia Montană - n.r.) în patrimoniul UNESCO. Nu noi suntem cei care am blocat procedura, ci Guvernele PSD. (...) Am solicitat ministrului Culturii să analizeze, să se consulte cu alte ministere şi mai ales cu cei care ne reprezintă în litigiul pe care îl avem la ICSID (Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile - n.r.), în care compania a dat în judecată statul român şi cere despăgubiri. Trebuie văzut dacă nu afectăm în vreun fel derularea acestui litigiu. Decizia noastră e foarte clară. Noi vrem înscrierea Roşiei Montană, a sitului, în patrimoniul UNESCO”, a declarat Orban, citat de Digi24.ro, la Parlament.

Cu o zi înainte, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat că va organiza, în perioada următoare, o întâlnire cu Primăria Roşia Montană, în cadrul căreia se vor discuta coordonatele unui program specific de susţinere şi asistenţă tehnică în zonă. Totodată, ministrul transmite că, deşi procedura de înscriere a Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO trebuie reluată clar, momentul când vor fi iniţiate demersuri în acest sens rămâne a fi stabilit în urma unor consultări interministeriale.

Nu în ultimul rând, ministrul ţine să sublinieze că înscrierea în patrimoniul UNESCO a Roşiei Montane nu înseamnă neapărat atragere de fonduri şi că restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului istoric de la Roşia Montană şi stadiul în care se află dosarul pentru includerea în patrimoniul UNESCO sunt două lucruri total diferite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor