A fost lansat hamburgerul sintetic "Made by Google" făcut din celule embrionare

Hamburger.
Hamburger. (REMY GABALDA / AFP / Getty Images)

A fost gătit şi consumat în direct, într-un studio TV din Londra, primul hamburger "sintetic", realizat prin folosirea celulelor embrionare de la o vacă, care au fost extinse în vitro până au fost obţinute 140 de grame de carne de vită. Imperceptibilă diferenţa, la prima vedere, pentru ochi dar nu şi pentru gust, relatează luni Quotidiano.net

Experimentul a fost făcut de cercetătorul olandez de la Universitatea din Masstricht, Mark Post, şi de doi critici alimentari, americanul Josh Schonwald şi austriacul Hanni Ruetzler. Amândoi au afirmat că lipsa de grăsime îl face nu prea gustos ca pe hamburgerul tradiţional: "Se apropie de carne, dar nu este la fel de suculentă. Textura este perfectă, dar m-am aşteptat să fie mai moale", a declarat austriacul Ruetzler, recunoscând însă că dacă s-ar putea perfecţiona gustul, hamburgerul s-ar putea mânca.

Cercetătorul Mark Post a explicat că au pornit de la celulele embrionare de la o vacă şi au dezvoltat în vitro 20 mii de fibre de muşchi de vită timp de trei luni. Fiecare fibră a fost dezvoltată în mod individual într-un mediu de gel. Apoi, au fost compactate împreună pentru a forma hamburgerul, biologic şi identic cu originalul, dar dezvoltat în vitro. Pentru a da mai multă savoare pulpei de carne pură, a fost adăugat suc de sfeclă roşie şi şofran pentru culoare, sare, praf de ouă, pesmet.

În viitor, aşa-numita carne sintetică poate satisface cererea de carne a populaţiilor din ţările în curs de dezvoltare (este suficient să ne gândim la cererea tot mai mare din China şi India), în acest moment îndeplinite de bovine care au un impact extrem de puternic asupra climei. Fiecare kilogram de carne necesită în mod tradiţional între 4 şi 10 kilograme de furaje, care, la rândul său necesită apă, îngrăşăminte şi pesticide pentru a fi produse, în afară de carburantul necesar tractoarelor şi maşinilor agricole.

Pentru a avea o idee - la momentul de faţă 30% din suprafaţa cultivată este utilizată pentru hrana animalelor şi doar 4% pentru culturile de legume destinate consumului uman direct. Carnea "sintetică", cu toate acestea, necesită 99% mai puţin teren decât cel utilizat pentru hrana animalelor, între 82 şi 96% mai puţină apă, şi generează între 78 şi 95% gaze cu efect de seră mai puţin: numai gazul natural care apare în mod natural în procesele digestive ale bovinelor este de 20 de ori mai periculos decât dioxidul de carbon produs de motoarele cu ardere şi de orice proces de combustie.

Potrivit unor cercetări făcute la Universitatea din Oxford, vitele crescute în mod tradiţional produc gaze cu efect de seră chiar mai mult decât întregul sistem de transport din întreaga lume. În special, generează 39% din metan, 5% dioxid de carbon şi 40% oxid de azot. În teorie, pentru cercetătorul Mark Post, cu celulele embrionare de la o singură vacă (sau porc, miel, pui), se pot produce mult mai multe milioane de kilograme de carne decât cea obţinută de la un singur cap de bovină. Şi aceasta în următorii 10-20 de ani.

În spatele proiectului se află co-fondatorul Google, Sergey Brin, care a finanţat producţia primului hamburger sintetic cu 250 de mii de euro. Scopul real al acestei investiţii este de fapt protecţia animalelor.

Potrivit celor declarate de Brin, oamenii au o imagine greşită despre producţia modernă de carne, în "ferme curate" şi cu doar câteva animale. "Când văd cum sunt tratate aceste vaci, nu mă simt prea bine", a explicat el. Potrivit lui, carnea produsă în laborator "este mult mai eficientă" şi "nu este nevoie ca vacile să fie omorâte".

Având în vedere că populaţia umană va creşte la 9,5 miliarde până în 2060 şi că cererea de carne din ţări precum China şi India a fost dublată, burgerul "Made by Google" s-ar putea dovedi a fi o afacere colosală şi nu doar science-fiction.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură