A doua zi a alegerilor prezidenţiale în Egipt
alte articole
Duminică, alegătorii din Egipt sunt aşteptaţi la urne, pentru cel de-al doilea tur de scrutin al primelor alegeri prezidenţiale de la îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în care se confruntă fostul militar Ahmad Chafiq şi reprezentantul Fraţilor Musulmani, Mohammad Morsi.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, la Cairo a izbucnit o dispută între vânzătorii stradali. Potrivit publicaţiei Al-Ahram, forţele de ordine au fost mobilizate în cartierul Sayyeda Aisha pentru a asigura ordinea publică şi o bună desfăşurare a scrutinului în cea de-a doua zi.
Scrutinul a început sâmbătă, când au fost observate mai multe nereguli.
Organizaţia egipteană pentru drepturile omului a remarcat continuarea campaniei de către susţinătorii candidatului Fraţilor Musulmani.
În mai multe localităţi au existat ciocniri între cele două tabere.
De asemenea, au existat numeroase cazuri în care alegătorilor li s-a indicat cu cine să voteze.
Totodată, unele urne s-au închis sâmbătă în prezenţa unor persoane care nu apucaseră încă să voteze, ceea ce reprezintă o încălcare a legii electorale, potrivit lui Abu Seada, preşedintele Organizaţiei pentru drepturile omului din Egipt.
Aproximativ 50 de milioane de alegători sunt aşteptaţi timp de două zile la urne, pentru a-i departaja pe cei doi candidaţi. Birourile de vot vor fi deschise de la ora locală 8.00 până la ora 20.00 şi aproximativ 150.000 de militari vor fi desfăşuraţi pentru a asigura securitatea procesului electoral.
Rezultatele oficiale sunt aşteptate la 21 iunie.
Cursa electorală a a divizat ţara între cei care se tem de o revenire a fostului regim dacă Ahmad Chafiq va fi ales şi cei care resping amestecul religiei în politică, în cazul unei victorii a Fraţilor musulmani.
În primul tur al alegerilor prezidenţiale, Mohammad Morsi s-a situat pe primul loc, cu 24,7% din voturi, în timp ce Ahmad Chafiq a obţinut 23,6% din sufragii.
Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Egipt are loc pe fondul turbulenţelor politice, care ar putea conduce la menţinerea în fruntea ţării a Consiliului Suprem al Forţelor Armate, căruia Mubarak i-a predat puterea înainte de a demisiona.
Militarii au promis că vor preda puterea civililor după ce preşedintele va fi ales.
Curtea Constituţională a invalidat însă, joi, rezultatele scrutinului legislativ pentru un viciu în legea electorală, declarând "ilegal" Parlamentul dominat de islamişti. Instanţa i-a permis astfel lui Ahmad Chafiq să rămână în cursa prezidenţială, în pofida unei legi care le interzice reprezentanţilor fostului regim să aspire la noi funcţii.