Curtea Egiptului dizolvă Parlamentul, permiţându-i lui Shafiq să candideze

Un tribunal egiptean a decis joi, că candidatul prezidenţial Ahmed Shafiq poate candida în al doilea tur de scrutin al ţării din acest weekend, dar a hotărât că întregul parlament dominat de islamişti este ilegitim.
Vedere de ansamblu a primei şedinţe a Parlamentului egiptean, după revoluţie (Asmma Waguih -- Pool / Getty Images)
Alex Johnston
15.06.2012

Un tribunal egiptean a decis joi, că candidatul prezidenţial Ahmed Shafiq poate candida în al doilea tur de scrutin al ţării din acest weekend, dar a hotărât că întregul parlament dominat de islamişti este ilegitim.

Shafiq a fost ultimul prim-ministru care a servit sub preşedintele Hosni Mubarak, înainte de înlăturarea sa în februarie 2011. Acest lucru înseamnă că Shafiq se va confrunta cu candidatul Frăţiei Musulmane, Mohamed Mursi, în alegeri.

"Curtea Constituţională a decis că unele articole ale legii privind alegerile parlamentare, în special cele referitoare la sistemul de vot direct, sunt neconstituţionale" a relatat agenţia oficială egipteană de ştiri, MENA, potrivit Al Jazeera.

Instanţa a precizat că Parlamentul trebuie să organizeze alegeri noi, deoarece o treime din locurile care au fost alese, ar fi trebuit să fie rezervate ca locuri pentru independenţi.

Analiştii se aşteaptă ca SCAF, sau Consiliul Suprem al Forţelor Armate, care a condus Egiptul de când Mubarak a fost demis, să-şi asume autoritatea legislativă până ce pot avea loc din nou alegeri parlamentare.

SCAF a declarat anterior că va preda puterea unui guvern civil ales, la sfârşitul acestei luni.

"Am luat-o din nou de la zero," a declarat profesorul de drept Hossam Eissa, pentru ziarul Al-Ahram.

Expert juridic şi fost şef al Consiliului de Stat, Mohamed El-Gamal Hamed, a confirmat că Parlamentul a fost dizolvat în întregime.

"Aşteptam verdictul privind neconstituţionalitatea Legii privind pierderea dreptului de vot şi verdictul prin care s-a decis că legea alegerilor parlamentare este neconstituţională," a fost citat El-Gamal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor