8000 de studenţi au organizat un protest în Hong Kong
alte articole
Peste 8.000 de studenţi din Hong Kong au boicotat orele lor de marţi, pentru a protesta faţă de o lege cerută de chinezi şi descrisă ca o formă de "spălare a creierului", aceasta fiind cea mai mare demonstraţie studenţească din oraş din anul1989 - acelaşi an cu represiunea din Piaţa Tiananmen, din Beijing.
Protestul a culminat după o serie de manifestări ce durează de aproape două săptămâni, în faţa clădirii guvernamentale principale din Hong Kong, în legătură cu aşa-numita "educaţie morală şi naţională."
Weekend-ul trecut, protestatarii au primit de la directorul executiv Leung Chun-ying o concesie crucială, conform căreia orele nu vor fi obligatorii, cum s-a stipulat anterior.
Dar acum, îmbrăcaţi în principal în negru, demonstranţii i-au cerut lui Leung Chun-ying să pună capăt planului o dată şi pentru totdeauna. Nu vrem doar ca proiectul să nu fie obligatoriu, ci vrem să fie înlăturat în întregime.
Curriculum-ul educaţiei, dacă este adoptat de vreo şcoală, ar preda istoria revizionistă a Partidului Comunist Chinez, susţin criticii. Curriculum-ul este similar cu cel al educaţiei patriotice predate în China continentală.
Orele vor trata sumar Marele Salt Înainte, Revoluţia Culturală şi masacrul din Piaţa Tiananmen.
Un elev de liceu a declarat pentru ziarul The Epoch Times: "cred că [Leung] va reinstitui proiectul şi îl va face obligatoriu" în viitor.
Deci ei continuă să protesteze pentru a înlătura proiectul în întregime.
Un alt student, care urmează cursurile Universităţii Baptiste din Hong Kong, a relatat pentru televiziunea NTD că administraţia Lueng doar încearcă să ne "calmeze furia" şi să revină cu aceste ore de educaţie în viitor.
Unii studenţi şi-au exprimat furia că Comitetul Naţional pentru Educaţie din Hong Kong, condus de Anna Wu Hung-yuk, încearcă să caute modalităţi pentru revigorarea proiectului, a raportat ziarul Hong Kong Standard.
Lee Shing-hong de la Federaţia Studenţilor din Hong Kong a spus că "Hong Kong-ul a intrat în istorie" prin organizarea boicotului.
"Oamenii din Hong Kong sunt îngrijoraţi că există motive politice în spatele unor astfel de ore de educaţie naţională. Dacă există motive politice, atunci sper ca guvernul central să le retragă", a continuat el.