8 Martie - de la ziua activistelor şi mamelor până la sărbătorirea tuturor femeilor

Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie este un prilej de bucurie şi răsfăţ pentru toate femeile.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
07.03.2012

Ziua Internaţională a Femeii, sărbătorită pe 8 martie, a fost mai întâi expresie a luptei femeilor muncitoare pentru dobândirea unor drepturi, ulterior o sărbătoare a mamelor în ţările din fostul bloc sovietic, fiind în prezent un prilej de bucurie şi răsfăţ pentru toate femeile.

În prezent o zi a bucuriei pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri, sărbătoarea de 8 Martie a fost percepută mult timp drept un moment în care erau afirmate drepturile sociale şi politice ale femeilor, precum şi progresele făcute în ceea ce le priveşte.

Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internaţională a Femeii s-a ales şi cu moştenirea protestului tradiţional şi a activismului politic. În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. Au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas relatează Monitorul de Suceava.

Astfel, în urmă cu 100 de ani, pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice.

Cu toate acestea, la mai puţin de o săptămână, pe 25 martie 1911, a izbucnit incendiul de la fabrica de textile Triangle Shirtwaist, din New York, în care şi-au pierdut viaţa peste 140 de femei, multe dintre ele fiind imigrante de origine evreiască sau italiană şi având vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani. Acest accident a atras atenţia asupra condiţiilor de muncă şi a dus la îmbunătăţirea legislaţiei americane în domeniu.

În zorii Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913. În acelaşi an, după consultări şi discuţii, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie. În 1914, femeile din întreaga Europa au manifestat împotriva războiului şi pentru solidaritate între femei.

În 1917, în ultima duminică a lunii februarie, femeile din Rusia au declanşat o grevă pentru "pâine şi pace", după ce peste 2 milioane de soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa în timpul războiului. Această grevă s-a dovedit a fi prima etapă a Revoluţiei bolşevice, iar patru zile mai târziu, ţarul a fost forţat să abdice. Guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul la vot. Greva a început pe 23 februarie după calendarul iulian, ceea ce reprezintă ziua de 8 martie după calendarul gregorian, care este cel mai răspândit.

În urma Revoluţiei din octombrie 1917, bolşevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze Ziua Internaţională a Femeii în Uniunea Sovietică.

De la apariţia ei în cadrul mişcării socialiste, Ziua Internaţională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere de la an la an, ajungând să fie sărbătorită în ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare deopotrivă.

1975 a fost declarat "Anul Internaţional al Femeii" de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Începând cu acest an, Ziua Internaţională a Femeilor a fost adoptată de multe dintre guvernele ţărilor care nu aflaseră încă de existenţa acestei zile.

Multe s-au întâmplat de-a lungul timpului de Ziua Femeii, unul dintre lucrurile spectaculoase petrecându-se în Iran, în 1982, când femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenţei lor: şi-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea faţa.

În prezent, Ziua Femeii, popularizată mai mult ca "Ziua Mamei" în perioada comunistă, este o sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kârgâzstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia. Pe de altă parte, este sărbătorită, fără a fi o sărbătoare oficială, în ţări precum Croaţia, Serbia, Bulgaria, România şi Letonia.

În România, Ziua Mamei a fost în schimb declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.

În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi cadouri femeilor din viaţa lor - soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor. În România şi Bulgaria, se păstrează obiceiurile de dinainte de căderea comunismului, când, de 8 martie, de Ziua Mamei, copiii făceau cadouri mamelor, bunicilor, învăţătoarelor şi profesoarelor.

Dar ce îşi doresc totuşi femeile contemporane în ziua de 8 martie?

În ziua de 8 Martie femeile se simt cele mai răsfăţate şi cele mai dorite de aceea, în această zi, bărbaţii au grijă să le facă cele mai deosebite surprize şi daruri. Aşa cum sărbătoarea femeilor iată că bate la uşă, bărbaţii au luat cu asalt magazinele şi mişună în dreapta şi-n stânga, îngrijoraţi de organizarea unei zile de neuitat.

Sărbătoarea de 8 Martie vine însă cu o dilemă pentru majoritatea bărbaţilor, încurcaţi de problema cadourilor. Ce îşi doresc femeile?- aceasta ar fi întrebarea zilei.

Chiar dacă femeile sunt, de cele mai multe ori, o enigmă pentru bărbaţi şi chiar dacă au gusturi şi dorinţe diferite, totuşi există câteva lucruri prin neantul de opţiuni care se pare că le fac viaţa mai frumoasă. Aşadar, florile sunt cele mai dorite cadouri de 8 Martie. Acestea reprezintă rafinamentul şi delicateţea unei primăveri, simbolizând respectul, dragostea sau doar afecţiunea pentru persoanele dragi. Trandafirii şi lalele sunt flori preferate în acest început de primăvară.

Bijuteriile sunt totdeauna pe placul femeilor. Chiar dacă acestea reprezintă cadouri de lux, reprezentantele sexului frumos oricând vor fi surprinse plăcut de un asemenea cadou, iar bărbaţii pot fi siguri că nu vor da greş.

Parfumurile sunt binevenite la o asemenea sărbătoare, însă bărbaţii trebuie să fie foarte atenţi în alegerea mirosului potrivit. Parfumurile trebuie să corespundă caracterului, tendinţelor şi stilului femeii de aceea bărbaţii trebuie să cunoască foarte bine personalitatea înainte de a cumpăra parfumul.

Dulciurile sunt o slăbiciune a femeilor, de aceea ciocolata şi prăjiturile cremoase oricând vor da gust sărbătorii şi vor ridica buna dispoziţie.

Indiferent de buzunare şi dorinţe, de complexitatea cadourilor sau de locul ales pentru a petrece ziua, bărbaţii nu trebuie să uite de un singur lucru: să le iubească în fiecare zi şi să le facă viaţa mai frumoasă, iar în ziua de 8 Martie nu le rămâne decât să le demonstreze aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor