6 Aprilie 2014: Ziua Naţională de Proteste Împotriva Fracturării Hidraulice

Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
31.03.2014

Într-o postare a comunităţii Pentru Apă Curată şi Contra Fracturare Hidraulică (http://stopfracturare.ro/6-aprilie-2014/) se anunţă că pe 6 aprilie vor avea loc simultan, în peste 60 de localităţi din România şi oraşe din străinătate, mitinguri şi marşuri împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Evenimentul este mediatizat pe reţelele media, iar organizatorii afirmă că "Lupta împotriva fracturării hidraulice a intrat într-o nouă etapă. La Pungeşti se pregăteşte primul foraj, iar alte şi alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist. Metoda fracturării începe să fie implementată pe ascuns şi la exploatările clasice de petrol şi gaze pentru creşterea productivităţii, fără niciun fel de studiu de impact asupra sănătăţii şi mediului. Nebunia explorărilor şi exploatărilor resurselor aduce România în pericol de otrăvire. Clasa politică a cedat intereselor ilegitime şi foloseşte instituţiile statului ca să apere ilegalităţile şi abuzurile. Cetăţenii sunt abandonaţi în faţa valului de companii care vor să exploateze bogăţiile subsolului în cel mai iresponsabil mod. Turismul şi agricultura vor fi distruse prin otrăvirea apei, pământului şi aerului. Agricultorii vor fi primii afectaţi, apoi micii întreprinzători şi încet, încet întreaga ţară.

Pe 6 aprilie 2014 au loc simultan, în peste 60 de localităţi din România şi în oraşe din străinătate, mitinguri şi marşuri împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Ieşim cu toţii în stradă, ţărani şi orăşeni, cetăţeni de diferite etnii şi convingeri, din ţară şi din diaspora, ca să ne apărăm împreună pământul, apa şi aerul. Ieşim în stradă să spunem răspicat că nu vom ceda şi ne vom apăra dreptul la viaţă, la sănătate, viitorul.

În Pungeşti lucrările Chevron se desfăşoară sub paza Jandarmeriei, ilegalităţile şi pericolele fracturării fiind ignorate în defavoarea interesului naţional şi a vieţii oamenilor.

Veniţi alături de noi în cea mai grea luptă pe care cetăţenii o au de dus, lupta pentru supravieţuire în faţa unei clase politice infracţionale ce ocroteşte interese ilegitime şi prigoneşte cetăţenii îndreptăţiţi să îşi apere viaţa şi viitorul.

Cerem Parlamentului şi Guvernului:

1. Interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şişt.
2. Anularea hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de şist
3. Respectarea voinţei comunităţilor locale şi transparentizarea procesului decizional

www.StopFracturare.ro şi www.FaraFracturare.ro

Localităţile care au anunţat deja evenimentele pe Facebook până în prezent sunt:

Alba Iulia http://tinyurl.com/nenrmkr
Arad http://tinyurl.com/qd2w5fv
Bacău http://tinyurl.com/p84h9ch
Bârlad http://tinyurl.com/lcdeoqe
Biled
Botoşani http://tinyurl.com/ng7lzlz
Braşov http://tinyurl.com/qysv3ap
Bucureşti http://tinyurl.com/pzteltk
Buzău http://tinyurl.com/kwfqe4d
Buziaş
Cluj http://tinyurl.com/pkw593u
Codlea
Constanţa http://tinyurl.com/ownwwgt
Craiova http://tinyurl.com/pcv3vwm
Deva http://tinyurl.com/lar863h
Focşani http://tinyurl.com/m6ur95p
Galaţi http://tinyurl.com/oq8mopr
Gara Banca
Ghiroda
Iaşi http://tinyurl.com/paqrtat
Mangalia http://tinyurl.com/ohcmrh5
Moşniţa Nouă
Oradea http://tinyurl.com/np4pwrk
Parţa
Periam
Piatra Neamţ http://tinyurl.com/pm9o94v
Ploieşti http://tinyurl.com/ppedfu2
Pungeşti http://tinyurl.com/ku8gzxw
Rădăuţi http://tinyurl.com/ps5mfxt
Sag
Săcălaz
Sibiu http://tinyurl.com/plf63rr
Slatina http://tinyurl.com/o76szjm
Timişoara http://tinyurl.com/nthll67
Vaslui http://tinyurl.com/nvuzqm6


Berlin http://tinyurl.com/ocav2pk
Bruxelles http://tinyurl.com/pkow6nq
Madrid http://tinyurl.com/pyhqjr9
Milano http://tinyurl.com/oetclm2
München http://tinyurl.com/n398pox
Paris http://tinyurl.com/q2nqoe9
Toronto http://tinyurl.com/nqco7s4
Viena http://tinyurl.com/ofuexho

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor