40.000 de exponate false într-un muzeu din China

China este o ţară unde se falsifică totul, de la pantofi de designer la smartphone-uri, deci nu putea lipsi un muzeu care expune artefacte antice imperiale falsificate. Muzeul a fost descoperit şi închis.
China, Hebei: descoperit un muzeu care expune artefacte antice imperiale falsificate. (ROLAND MAGUNIA / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
17.07.2013

China este o ţară unde se falsifică totul, de la pantofi de designer la smartphone-uri.

De curând falsitatea în China a fost ridicată la un nou nivel. Într-un sat din provincia Hebei a fost descoperită o fraudă de proporţii. Tovarăşul Wang Zhongquan, director al Partidului Comunist local, a avut ingenioasa idee de a construi un muzeu, intitulat "al educaţiei patriotice",în care sunt expuse peste 40 de mii de obiecte, chipurile provenind din diverse dinastii ale Chinei. Ce au ele în comun? Sunt false, deşi directorul muzeului afirmă că ar fi reale.

Mai interesant, falsurile sunt grosolane. Cei care le-au descoperit au fost chiar vizitatorii. Un scriitor, în timp ce vizita muzeul, şi-a dat seama că ceva nu era în regulă: i-a atras atenţia în special o vază care se zicea că a aparţinut „legendarului Împărat Galben" - care a domnit peste China cu douăzeci şi şapte de secole înaintea lui Hristos. Numele Împăratului era gravat pe obiectul "preţios", căruia i-a fost rezervat un loc de onoare în muzeu. Din păcate numele Împăratului fusese scris folosind caractere chinezeşti simplificate, introduse în China în anul 1950 de Mao Tsedun.

Un alt exemplu? În colecţie se afla un alt vas de porţelan din timpul dinastiei Tang, policromat în cinci culori: dar această tehnică a fost inventată mult timp după dinastia Tang.

Ştirile despre falsurile din muzeu au ajuns pe ziarele din China aşa acesta a fost închis în aşteptarea investigaţii suplimentare ale Partidului.

Muzeul de falsuri al tovarăşului Wang are 12 camere. iar pentru construcţia sa au fost cheltuite 88 de milioane de euro.

Wang s-a ocupat personal de achiziţionarea de artefacte contrafăcute, plătind între 100 de yuani (12 de euro) şi 2000 de yuani (240 de euro) pentru fiecare.

Cu toată frauda, tovarăşul Wang este încă optimist: el spune că "cel puţin 80 din cele 40 de mii de exponate sunt cu siguranţă autentice". Şi oricum "doar zeii pot spune cu certitudine dacă ceva este adevărat sau fals".

Trecutul istoric al Chinei datează de acum cinci mii de ani. China are cea mai lungă civilizaţie neîntreruptă din lume, iar cultura sa a uimit omenirea. Cu toate acestea, cultura tradiţională chineză a început să decadă la începutul secolului al XVIII-lea şi a fost complet distrusă ulterior.

De la acapararea puterii în 1949, Partidul Comunist Chinez (PCC) a folosit resursele naţiunii pentru a distruge bogata cultură tradiţională a Chinei. Această intenţie bolnavă n-a venit din fanatismul PCC pentru industrializare, nici din absurda venerare a civilizaţiei vestice, ci mai degrabă din opoziţia ideologică înnăscută a PCC faţă de cultura tradiţională chineză. Astfel că distrugerea culturii chineze de către PCC a fost planificată, bine organizată şi sistematică, fiind sprijinită de uzul violenţei din partea Partidului-Stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor