26 de tone de lapte praf contaminat cu melamina, confiscate de statul chinez

Unul dintre cele 300 de mii de bebelusi contaminati cu lapte praf cu melamina, din Beijing 2 decembrie 2008. Scandalul a fost musamalizat timp de sase luni de autoritatile chineze
Unul dintre cele 300 de mii de bebelusi contaminati cu lapte praf cu melamina, din Beijing 2 decembrie 2008. Scandalul a fost musamalizat timp de sase luni de autoritatile chineze (PETER PARKS / AFP / Getty Images)

Politia chineza a confiscat mai mult de 26 de tone de lapte praf contaminat cu melamina de la un producator de inghetata dintr-un oras sud-vestic, dupa ce laptele contaminat cu chimicale industriale a ucis sase persoane si a imbolnavit mii de oameni in decursul a trei ani.

Compania de lactate, din Chongqing, a cumparat in luna martie laptele praf de la o firma din regiunea Guangxi, la un pret mai mic decat cel de pe piata, a declarat marti seara agentia de stat Xinhua.

Laptele praf, produs in nordul indepartat al Mongoliei Interioare, a fost vandut pentru prima oara companiei din Guangxi in 2009, a declarat Xinhua, adaugand faptul ca cea mai mare parte a laptelui praf era plina de cocoloase in momentul confiscarii.

Nu exista alimente produse din lapte praf care sa fi ajuns pe piata, afirma media chineza, deoarece compania din Chongqing si-a intrerupt temporar activitatea pentru efectuarea unei intretineri periodice, la scurt timp dupa ce a cumparat laptele praf, adauga raportul.

Industria alimentara din China a fost zguduita de scandaluri pe tema otravirilor si toxinelor, lucru care a zdruncinat putina incredere a consumatorilor.

In 2008 aproape 300.000 de bebelusi s-au imbolnavit din cauza laptelui praf contaminat cu melamina, un produs chimic industrial adaugat laptelui indoit cu apa, pentru a-i pacali pe inspectorii care verifica continutul de proteine al laptelui. Scandalul a fost musamalizat pentru cel putin 6 luni, autoritatile ezitand sa ia masuri. Aducerea cazului in atentia presei internationale, precum si faptul ca firma implicata - gigantul de lactate Sanlu - avea un actionar din Noua Zeelanda, a presat autoritatile comuniste sa inceapa o ancheta, care insa a fost musamalizata imediat.

Trei copii au murit luna aceasta dupa ce au consumat lapte contaminat cu nitrati.