26 de tone de lapte praf contaminat cu melamina, confiscate de statul chinez

Unul dintre cele 300 de mii de bebelusi contaminati cu lapte praf cu melamina, din Beijing 2 decembrie 2008. Scandalul a fost musamalizat timp de sase luni de autoritatile chineze
Unul dintre cele 300 de mii de bebelusi contaminati cu lapte praf cu melamina, din Beijing 2 decembrie 2008. Scandalul a fost musamalizat timp de sase luni de autoritatile chineze (PETER PARKS / AFP / Getty Images)

Politia chineza a confiscat mai mult de 26 de tone de lapte praf contaminat cu melamina de la un producator de inghetata dintr-un oras sud-vestic, dupa ce laptele contaminat cu chimicale industriale a ucis sase persoane si a imbolnavit mii de oameni in decursul a trei ani.

Compania de lactate, din Chongqing, a cumparat in luna martie laptele praf de la o firma din regiunea Guangxi, la un pret mai mic decat cel de pe piata, a declarat marti seara agentia de stat Xinhua.

Laptele praf, produs in nordul indepartat al Mongoliei Interioare, a fost vandut pentru prima oara companiei din Guangxi in 2009, a declarat Xinhua, adaugand faptul ca cea mai mare parte a laptelui praf era plina de cocoloase in momentul confiscarii.

Nu exista alimente produse din lapte praf care sa fi ajuns pe piata, afirma media chineza, deoarece compania din Chongqing si-a intrerupt temporar activitatea pentru efectuarea unei intretineri periodice, la scurt timp dupa ce a cumparat laptele praf, adauga raportul.

Industria alimentara din China a fost zguduita de scandaluri pe tema otravirilor si toxinelor, lucru care a zdruncinat putina incredere a consumatorilor.

In 2008 aproape 300.000 de bebelusi s-au imbolnavit din cauza laptelui praf contaminat cu melamina, un produs chimic industrial adaugat laptelui indoit cu apa, pentru a-i pacali pe inspectorii care verifica continutul de proteine al laptelui. Scandalul a fost musamalizat pentru cel putin 6 luni, autoritatile ezitand sa ia masuri. Aducerea cazului in atentia presei internationale, precum si faptul ca firma implicata - gigantul de lactate Sanlu - avea un actionar din Noua Zeelanda, a presat autoritatile comuniste sa inceapa o ancheta, care insa a fost musamalizata imediat.

Trei copii au murit luna aceasta dupa ce au consumat lapte contaminat cu nitrati.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură