24 de state europene trimit o notă de protest Statelor Unite pentru presiunile de a opri Nord Stream 2

Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream
Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream (SEAN GALLUP/GETTY IMAGES)

Douăzeci şi patru din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au transmis o notă de protest Statelor Unite pentru presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2.

Citiţi şi Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei, afirmă surse citate de presa germană şi americană.

Potrivit publicaţiei Die Welt, cele 24 de ţări din cadrul Uniunii Europene au denunţat, într-un mesaj video, presiunile Washingtonului în politicile energetice comunitare. "Putem confirma că pe data de 12 august a avut loc o acţiune la invitaţia delegaţiei UE la Departamentul de Stat american, referitor la politica SUA de sancţiuni. Douăzeci şi patru de state membre UE s-au alăturat iniţiativei, care a a avut loc prin videoconferinţă", au declarat surse diplomatice de la Bruxelles pentru Die Welt.

Nu este clar care sunt cele trei state membre UE care nu s-au alăturat iniţiativei.

Administraţia Donald Trump a ameninţat cu sancţiuni firmele implicate în proiectul gazoductului Nord Stream 2, lărgind, cu câteva săptămâni în urmă, aria de aplicare a sancţiunilor.

Ambasada SUA din Germania a replicat la nota de protest, avertizând că nu va accepta dominaţia energetică a Rusiei în Europa, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.