Navă aparţinând Rusiei va construi bucata de conductă rămasă în proiectul Nord Stream 2

(Getty Images)

O navă rusă capabilă să finalizeze conductele pentru proiectul de gaz natural Nord Stream 2, condus de Gazprom, a părăsit miercuri un port german şi a intrat în apele daneze unde trebuie finalizată ultima secţiune a controversatei conducte.

Potrivit datelor de urmărire a navei companiei Refinitiv Eikon, citate de Reuters, nava rusă Fortuna, navigând sub un pavilion rus, a plecat din portul Mukran din Germania pe Marea Baltică şi s-a deplasat în apele teritoriale daneze.

Evoluţia survine la câteva zile după ce Agenţia Daneză pentru Energie a permis concernului Nord Stream 2 AG să utilizeze nave constructoare de conducte pentru finalizarea infrastructurii de transport a proiectului Nord Stream 2.

Cu o navă rusă, Gazprom ar putea finaliza construcţia conductei în apele daneze. Din cauza sancţiunilor americane asupra proiectului Nord Stream 2 impuse în decembrie, navele occidentale şi furnizorii de tehnologie au ieşit din proiect.

În urma anunţării sancţiunilor, compania de construcţii de conducte subterane şi submarine Allseas, cu sediul în Elveţia, a suspendat imediat activităţile de construcţie de conducte la Nord Stream 2.

Oficialii ruşi au susţinut că firmele ruse pot finaliza proiectul fără ajutorul partenerilor străini.

Parlamentarii americani au impus mai multe sancţiuni în cadrul proiectului Nord Stream 2, care potrivit Statelor Unite subminează în continuare securitatea energetică a Europei, dând gigantului rusesc Gazprom o altă cale de a livra gazul natural pe pieţele europene.

Sancţiunile SUA asupra proiectului au divizat Europa, Germania criticând imixtiunea SUA în politicile şi proiectele energetice ale Europei. Germania, punctul final şi beneficiara conductei Nord Stream 2, subliniază beneficiile economice ale proiectului, în timp ce SUA, inclusiv preşedintele Donald Trump, arată că evoluţia va cimenta controlul exercitat de Rusia asupra politicii europene.

SUA au ameninţat cu sancţiuni asupra proiectului şi chiar asupra Germaniei pentru sprijinul acordat proiectului.