23 iulie – cea mai “verde” zi din istoria României
alte articole
Producţia de energie din surse eoliene a fost, pe 23 iulie, de 1.170 MW un record al tuturor timpurilor pentru România. Eolienele împreună cu Hidroelectrica au acoperit 40% din totalul producţiei de energie făcând din 23 iulie cea mai "verde" zi din istorie.
Practic, aproape toate turbinele de vânt amplasate în România, cu precădere în Dobrogea, produceau electricitate. Potrivit “economica”, ponderea producţiei de energie eoliană în totalul naţional era de 16%, aproape la fel de mult ca centrala nucleară de la Cernavodă – 18,9%. Dacă luăm în calcul şi faptul că Hidroelectrica acoperea, la aceeaşi oră, 23% din consumul naţional, 23 iulie 2012 este una din zilele în care s-a produs cea mai curată energie din România
România este în plin boom eolian. Sistemul foarte atractiv de bonificaţie pentru producătorii de energie din astfel de surse a făcut ca în ultimii doi ani să se atragă investiţii de aproape două miliarde de euro în domeniu. La începutul lunii iunie erau instalaţi 1.165 de MW eolieni, potrivit datelor Transelectrica. La sfârşitul anului viitor capacitatea totală instalată va fi de 4.000 de MW iar Transelectrica are cereri de avize pentru 30.000 de MW eolieni. Sistemul nu suportă, însă, mai mult de 5.000 de MW.
Eolienele împreună cu Hidroelectrica au acoperit 40% din totalul producţiei de energiei făcând din 23 iulie cea mai "verde" zi din istorie.
Miza investitorilor în eoliene este subvenţia de la stat pentru producţia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală eoliană primeşte de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MW livrat în sistem iar preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro. Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MW de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.
Există, însă, şi reversul situaţiei, căci, totuşi, aportul eolienelor la Sistemul Energetic Naţional a fost mai degrabă redus în ultima perioadă de timp. În această vară, spre exemplu, o zi obişnuită a însemnat o producţie de până în 100 MW, existând şi zile cu doar 1 MW. De multe ori, lipsa vântului sau (iarna) gerul şi instalaţiile îngheţate, au făcut ca în anumite perioade producţia de energie verde a României să fie insignifiantă. „Atât vânt e, atâta producţie avem. De aceea trebuie să avem rezerve de capacitate iar eolienele să fie răspândite mai uniform pe teritoriul ţării şi nu doar în Dobrogea (n.r. – unde sunt amplasate peste 95% din instalaţii). Am avea şanse să avem o producţie mai bună astfel”, spune Octavian Lohan, director Transelectrica.