Companiile aeriene străine se retrag din Venezuela

Aeronave pe pista aeroportului (Epoch Times România)
Mioara Stoica
21.03.2014

Venezuela lui Nicolas Maduro, fostul şofer de autobuz promovat pe linie ierarhică de răposatul Hugo Chavez, se foloseşte de armată şi de forţele de securitate împotriva manifestanţilor. Pe timpul celor şase săptămâni de proteste numărul deceselor a ajuns la aproximativ 29, după ce un căpitan al Gardei Naţionale ar fi fost împuşcat în cap. De asemenea, cel puţin 400 de persoane au fost rănite şi peste 1.500 au fost arestate în tot acest timp.

Dar acum, Maduro, trebuie să facă faţă represaliilor internaţionale. Compania aeriană Air Canada a anunţat cu câteva zile în urmă suspendarea celor trei zboruri săptămânale care conectează Venezuela de Canada. Unele companii aeriene au redus deja frecvenţa zborurilor, iar altele au în vedere retragerea.

Purtătorul de cuvânt al Air Canada, Peter Fitzpatrick, a justificat că renunţă la conexiunea aeriană "din motive de siguranţă pentru pasageri". Decizia a fost anunţată chiar în zilele când violenţele şi ciocnirile s-au amplificat. Adevărul este că în spatele acestei decizii există motive economice: companiei canadiene Air Canada i-au fost aplicate, de către guvernul din Caracas, costuri în valoare de 3,7 milioane dolari pentru a putea opera pe teritoriul ţării. Este ceea ce afirmă compania, afirmaţie susţinută de informaţiile care provin de la IATA (Internaţional Air Transport Association). O sumă nu prohibitivă dar care reflectă creşterea costurilor generate de restricţiile de schimb valutar adoptate de guvernul lui Maduro.

O primă reacţie a venit din partea generalului Hebert Garcia Plaza, ministrul venezuelan al Transporturilor aeriene şi pe apă: "Suntem îngrijoraţi de această suspendare şi nu suntem de acord". Declaraţie care a fost urmată de una şi mai agresivă, exprimată de Maduro "Companiile care părăsesc ţara nu se mai pot întoarce, cel puţin atâta timp cât va exista acest guvern".

Problema reală, potrivit unor surse ale Sole24Ore, este aceea că liniile aeriene, dincolo de siguranţa pasagerilor care apare ca un evident pretext, se luptă pentru a converti în dolari veniturile obţinute în moneda locală (Bolivar). Restricţiile de schimb valutar în vigoare şi în special dublul regim de schimb, oficial şi la "negru", fac dificilă repatrierea fondurilor obţinute în Venezuela. Compania aeriană germană Lufthansa a estimat în zeci de milioane de dolari pierderile în bilanţul din 2013, datorită dificultăţii de a repatria veniturile. În timp ce Avianca, compania columbiană care este prezentă în Venezuela cu zeci de zboruri pe zi, deplânge eşecul de a converti 100 de milioane de dolari, numai în 2013.

De asemenea, tot datorită motivelor economice, alte companii internaţionale au redus numărul de zboruri şi de pasageri folosind avioane mai mici. Acesta este cazul companiilor Air France, Lufthansa şi Iberia care în prezent folosesc Airbus 330 în loc de Airbus 340.

Jason Sinclair, purtătorul de cuvânt de la IATA a declarat că cea mai mare parte a cererilor de intervenţie pentru operatiunile din Venezuela şi repatrierea de fonduri datează din 2012 sau 2013, deşi există cauze judiciare avansate deja în 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor