100 zile de la schimbarea puterii de la Chişinău. Ion Sturza: Ca să repari ceea ce s-a stricat în trecut, nu ajunge nici o sută de ani

Blocul ACUM a avut mandat popular pentru dezmembrarea oligarhiei, începutul recuperării „valorilor pierdute” şi nicidecum pentru un „mariaj” politic de lungă durată cu PSRM, de care va profita Dodon cel fără scrupule, a punctat Sturza.
Ion Sturza
Ion Sturza (Florin Chirilă/Epoch Times)

„Ca să repari ceea ce s-a stricat din ce... nu s-a construit în trecut nu ajunge nici o sută de ani! Aşa că nu judecaţi sever Guvernul actual din Republica Moldova”, a scris fostul prim-ministru moldovean Ion Sturza, pe contul său de Facebook, în contextul a o sută de zile de când actuala guvernare de la Chişinău a preluat puterea în mâinile sale.

Referindu-se strict la Blocul ACUM, Sturza a specificat că actuala guvernare a preluat puterea pe „nemâncate”, dar şi ca rezultat al efortului titanic în lupta cu cel mai hidos fenomen, oligarhia. Mai mult decât atât, detronarea „invincibilului” Plahotniuc, Sturza le-o atribuie, în primul rând, Maiei Sandu şi lui Andrei Năstase.

Totuşi, a punctat omul de afaceri, aceasta e doar o etapă, căci „ştiţi cum se întamplă, 'revoluţia' devorează „revolutionarii”.

„Uşor-uşor, Guvernul intră 'în pâine' şi în rutina guvernării. Sincer vorbind, cu toate greşelile fireşti şi scuzabile, nu o fac mai rău ca 'predecesorii'. Ce mă bucură e faptul că o fac onest, cu multă implicare şi dorinţă să schimbe lucrurile spre bine. Republica Moldova capătă o nouă imagine pe extern, finanţele statului se pun în ordine, educaţia, sănătatea devin o prioritate etc.”, a mai scris fostul premier moldovean.

Problema este în perceperea oamenilor, a specificat Ion Sturza. Evident că toată lumea îşi doreşte mai mult, şi primul lucru ar fi dezmembrarea regimul oligarhic, care nu numai că nu este dezafectat, dar începe să-şi arate colţii, consideră fostul politician.

„Risc să afirm că ACUM a avut mandat popular doar pentru dezmembrarea oligarhiei şi începutul recuperării 'valorilor pierdute' – aeroportul, miliardul furat, nimicirea schemelor mafiotice în economie; să iniţieze legi şi să ia decizii de cadre care ar schimba sistemul judiciar profund defect. Şi nicidecum un 'mariaj' politic de lungă durată cu PSRM”, a subliniat Sturza, în contextul în care fracţiunile parlamentare Platforma DA, PAS şi PSRM au semnat luni o nouă înţelegere politică.

Mai mult decât atât, această partajare cu PSRM, ar fi una ciudată, consideră omul de afaceri, întrucât, unii dintre semnatari se ocupă de economie, sociale, tarife, pensii, salarii, iar alţii - de PR politic.

„Aici, Dodon a devenit 'mastak' şi joacă bine! El nu are scrupule, 'hrăneşte' din plin sistemul din bani negri obţinuţi prin diverse scheme şi sacoşe primite din extern. Acaparează spaţiul informaţional şi cumpără, corupe activişti. Dar, NU ne decepţionăm! De câţi 'merituoşi' s-a ales praful?! Rezultatele de azi contează”, a conchis Ion Sturza.