Numarul ridicat de celule albe poate anticipa cancerul: studiu

NEW YORK — Femeile aflate la menopauza cu un numar ridicat de celule albe in sange par sa fie predispuse riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer la san, colorectal, endometrial si cancer la plamani, arata un studiu recent. Conform studiului, nmarul ridicat de celule albe creste totodata riscul unui deces datorat cancerului.

Proportia celulelor albe in sange din circulatie poate fi folosita ca un indicator pentru o infectie sau inflamatie.

Dr. Karen L. Margolis de la Fundatia de cercetare HealthPartners , Minneapolis, Minnesota si colegii au studiat relatia dintre numarul normal de celule albe din sange si cancerul de san, cancerul la plamani, endometrial si colorectal abia diagnosticate la 143,748 de femei inscrise la Initiativa Sanatatii Femeilor. Toate femeile aveau varsta cuprinsa intre 50 si 79 de ani si nu aveau cancer in momentul masuratorii.

Femeile cu cel mai mare numar de celule albe in sange au avut un procent de risc cu 15% mai mare sa dezvolte cancer la san, un procent de risc cu 19% mai mare sa dezvolte cancer colorectal, un procent de risc cu 42% mai mare pentru cancer endometrial si un procent de risc cu 63% mai mare sa dezvolte cancer la plamani, decat aveau femeile cu cel mai mic numar de celule albe din sange, sustin autorii.

Cazurile de deces provocate de cancerul mamar, colorectal si cancerul la plamani erau mai des intalnite printre femeile cu cel mai mare numar de celule albe in sange (in comparatie cu femeile cu cel mai mic numar), sustin investigatorii, fata de mortalitatea totala cauzata de alte tipuri de cancer.

“Un numar crescut de celule albe in sange, in limita superioara a normalitatii (peste 7 sau asemanator) ar trebui sa alerteze medicii, mai ales daca numarul se mentine si nu este legat de nicio cauza cunoscuta,” a spus Margolis.

“Bineinteles,” a explicat Margolis, “majoritatea persoanelor cu celule albe in sange in aceste proportii nu va dezvolta cancer la san sau boli cardiovasculare in urmatorii 5-10 ani si cresterea relativa a riscului aparitiei cancerului este relativ mica, fata de fumat, de exemplu. ”

SURSA: Arhivele medicinei interne, 24 septembrie, 2007.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură