Şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune din Moldova, reţinut pentru trucarea unor licitaţii

Şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune şi directorii a două companii din Chişinău au fost reţinuţi pentru trucarea unor licitaţii la achiziţionarea echipamentelor electronice de monitorizare pentru persoanele aflate sub supraveghere.
Ofiţeri CNA
Ofiţeri CNA (cna.md)

Trei persoane, dintre care şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune (INP) din subordinea Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova şi reprezentanţii a doi agenţi economici, au fost reţinuţi de procurori şi ofiţerii CNA într-un dosar de abuz de serviciu. Cei trei sunt bănuiţi că ar fi participat, concertat, la trucarea unor licitaţii publice, în urma cărora au fost achiziţionate echipamente electronice de monitorizare a persoanelor aflate sub supraveghere judiciară. Acestea ar fi prejudiciat statul cu peste 3 000 000 de lei.

Potrivit CNA, în anul 2015, INP a organizat o licitaţie, în urma căreia a fost încheiat un contract cu o firmă de achiziţionare a 20 de echipamente electronice de monitorizare (inclusiv cu licenţe de utilizare pentru 12 luni), la preţ de 23 352 de lei unitatea. Peste aproximativ jumătate de an, instituţia achiziţionează suplimentar, de la aceeaşi companie, servicii de mentenanţă (licenţă) pentru echipamentul procurat, în valoare de 38 500 de lei, pentru monitorizarea a 7 subiecţi de probaţiune pe un termen de 30 de zile.

În pofida faptului că, după procurarea echipamentelor electronice de monitorizare, s-a stabilit ineficienţa acestora, brăţările fiind utilizate doar pentru 7 persoane, INP organizează, în 2016, o nouă licitaţie publică pentru cumpărarea a 115 echipamente de monitorizare electronică şi semnează un nou contract în sumă totală de 3 146 850 de lei.

CNA precizează că în urma investigaţiilor efectuate pe dosar, s-a constatat că licitaţiile publice, prin care au fost achiziţionate echipamentele menţionate, au fost mimate, fiind favorizat un agent economic. Din informaţiile operative, s-ar fi constatat că şeful interimar al INP şi directorul companiei câştigătoare sunt în relaţii de prietenie de mult timp, iar pentru a conferi licitaţiilor o aparenţă legală, aceştia au organizat participarea fictivă a unei alte companii din anturajul agentului economic câştigător, care, în final, a fost respinsă de comisie.

”Totodată, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că preţul de piaţă a celor 135 de echipamente de monitorizare, cumpărate în urma celor două licitaţii, este de doar 264 330 lei şi nu de 3 613 890 lei cât a fost plătit de Inspectoratul Naţional de Probaţiune. Fiind solicitat de ofiţerii de urmărire penală, reprezentantul companiei HK Moral Win International Electronics Limited, care a livrat brăţările, a declarat că preţul unui echipament electronic de monitorizare a subiecţilor de probaţiune (brăţară de identitate cu senzor pentru monitorizare) EEM este de 85 dolari SUA, cu licenţă de utilizare pentru 12 luni a softului (platformei de monitorizare) de 5 dolari SUA per unitate”, a adăugat serviciul de presă al CNA.

Astfel, prin acţiunile lor pretins ilegale, cele 3 persoane reţinute ar fi comis abuz de serviciu, prin care INP a fost prejudiciat cu peste 3. 000. 000 de lei, infracţiune care se pedepseşte cu amendă de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În context, purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Radion Gustic, a declarat că ministerul cooperează cu ancheta şi îşi exprimă speranţa că bănuielile CNA în privinţa angajatului sau nu se vor confirma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe