La Tiraspol a fost inaugurată şcoala militară ”Suvorov”

La iniţiativa lui Rogozin în Transnistria a fost deschisă Şcoala militară ”Suvorov”care va oferi studii gimnaziale, dar şi vor pregăti elevii pentru admiterea în şcolile militare de învăţământ superior ale Forţelor Armate ruse.
Elevi ai Şcolii militare ”Suvorov” din Tiraspol
Elevi ai Şcolii militare ”Suvorov” din Tiraspol (novostipmr.com)

La Tiraspol, în prezenţa diplomaţilor ruşi, conducerii Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) şi a liderilor separatişti a fost inaugurată şcoala militară “Suvorov”, unde vor învăţa 208 elevi de clasele V-IX din regiunea transnistreană. Ambasadorul rus în Republica Moldova Farit Muhametşin, a înmânat conducerii instituţiei un certificat pentru obţinerea tehnicii de calcul, dar şi cărţi de istorie şi militare.

Iniţiativa creării Şcolii militare „Suvorov” în regiunea transnistreană aparţine vicepremierului rus Dmitri Rogozin declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, care încă în vara anului 2013 a subliniat că o asemenea instituţie ar fi binevenită în stânga Nistrului deoarece „în regiune locuiesc mulţi cetăţeni ruşi pentru care problema educaţiei patriotice este una acută.”

În context, fostul ambasador al R. Moldova în SUA şi director la IDIS ”Viitorul”, Igor Munteanu notează că se fac vizibile fructele otrăvite ale misiunilor anterioare efectuate de Rogozin în Moldova. ”Şcolile Suvorov sunt şcoli de elită, însemnând astfel o investiţie de prestigiu în ansamblul redutelor politice şi militare dislocate în regiunea separatistă. Rogozin nu ezită să anunţe pe Twitter că Şcoala militară de la Tiraspol va fi alături de cele mai bune şcoli din Moscova, Sankt-Petersburg, Tula, Ulyanovsk, Kazani, Ekaterinburg, Tveri, Ussuriisk şi Caucazul de Nord.”

Şcolile militare „Suvorov” sunt instituţii specializate de învăţământ militar destinate pentru tinerii din clasele V-IX. Acestea oferă studii gimnaziale, dar totodată pregătesc elevii pentru admiterea în şcolile militare de învăţământ superior ale Forţelor Armate ruse.