Ex-preşedintele CC: Plahotniuc nu va renunţa la putere, pentru a o împărţi cu Dodon

Preşedintele Dodon ar putea să-şi ducă mandatul până la capăt, dar ar putea şi să nu şi-l ducă, a menţionat Alexandru Tănase care îl consideră pe Dodon mai degrabă un guvernator al Federaţiei Ruse, decât un şef de stat moldovean.
(Captură Foto)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reuşit în mai puţin de un an de când este preşedinte să-i facă pe o mare parte a moldovenilor să-l urască cum n-a fost urât niciun şef de stat, fapt ce ar facilita oricui misiunea de a-l doborî, consideră Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale (CC). În contextul acuzaţiilor aduse la adresa şefului statului privind încălcarea Constituţiei, Tănase a specificat că Dodon a avut nevoie de Constituţie doar pentru a ajunge preşedinte, iar acum „el pur si simplu n-o foloseşte”.

„Dl Dodon nu încalcă Constituţia, el pur şi simplu n-o foloseşte. El a avut nevoie de Constituţie ca să ajungă preşedinte, după care el a făcut ceea ce a vrut, inclusiv cu incitarea la separatism şi atacarea valorilor fundamentale a statului pe care îl conduce, ceea ce este o problemă foarte gravă.

Eu cred că dl Dodon nu acţionează ca un şef de stat. El mai degrabă se comportă ca un guvernator al Federaţiei Ruse care a fost numit pe acest teritoriu şi tot ce face este de a distruge independenţa acestui stat şi de a o readuce din nou în fostul imperiu sovietic şi unicul impediment major îl constitue, deocamdată, Ucraina”, a declarat ex-preşedintele CC în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

După ce în ultima perioadă tot mai des cuvântul „impeachment” îi este atribuit preşedintelui Dodon, Alexandru Tănase consideră că şeful statului ar putea să-şi ducă mandatul până la capăt, dar ar putea şi să nu şi-l ducă, până la urmă fiind vorba de o decizie politică şi de subtilităţile jocului politic făcut de guvernare. Mai mult decât atât, fostul judecător a mai adăugat că poate înainte, poate după alegerile din 2018, fără doar şi poate, va avea loc o confruntare, între Dodon şi Plahotniuc, fiind o mare neclaritate privind divizarea puterii între cei doi.

„Dl Dodon îşi face aere de persoană volitivă, dar în esenţă este un tip destul de fricos, nu cred că-şi va asuma o luptă cu dl Plahotniuc. Cel mai probabil el va evita o asemenea confruntare, nu are absolut niciun instrument pentru a participa la acestă luptă şi nici pentru a o câştiga. Eu nu cred că Partidul Democrat şi dl Plahotniuc ar accepta o formulă în care cineva, mai ales Federaţia Rusă să le cenzureze deciziile sau acţiunile, doar fiind constrânşi de nişte circumstanţe foarte convingătoare care pot apărea”, a mărturisit Tănase.

În context, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a explicat că pe parcursul celor nouă ani de când Plahotniuc şi-a făcut apariţia în viaţa publică, moldovenii au avut ocazia să-l urmărească şi au observat deja că acesta nu acceptă compromisurile, mai ales când este vorba de chestiuni care îi vizează persoana şi competiţia pentru putere.

Tănase a mai amintit de perioada în care Partidul Democrat şi-a adjudecat puterea, specificând că începând de atunci ei au mers foarte consecvent până la capăt, şi-au înlăturat toţi oponenţii, iar acum guvernează extrem de sigur. „Nu văd niciun argument de ce ar renunţa la ceea ce are pentru a o împărţi cu dl Dodon, cu atât mai mult că el ştie foarte bine cine stă în spatele d-lui Dodon”, a punctat fostul judecător.