Promo-LEX: Justiţia din Moldova nu poate gestiona corect cazurile persoanelor cu tulburări psihice

Procurorul şi judecătorul nu s-au îngrijorat de starea de sănătate a lui Brăguţa, ceea ce denotă faptul că statul nu este capabil să rezolve problemele sistemice din justiţie, afirmă Promo-LEX.
Avocaţii Promo-LEX, Vadim Vieru, Ion Manole şi Dumitru Sliusarenco
Avocaţii Promo-LEX, Vadim Vieru, Ion Manole şi Dumitru Sliusarenco (facebook.com)

Avocaţii Promo-LEX au adus în vizorul opiniei publice mai multe detalii legate de cazul decesului lui Andrei Brăguţa în penitenciar, care în opinia lor ar scoate la iveală o serie întreagă de probleme sistemice ale justiţiei moldoveneşti.

Astfel, în cadrul unei conferinţe de presă, Ion Manole, directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, a menţionat că decesul persoanei aflate în custodia statului nu este o noutate pentru R. Moldova, iar autorităţile competente nu trebuie să se limiteze la o simplă anchetă penală, ci urmează să efectueze o reevaluare a reformelor care s-au făcut în justiţie din 2009 până în prezent.

Avocatul Vadim Vieru a subliniat că nu există instrucţiuni iar colaboratorilor de poliţie le lipsesc cunoştinţele speciale în a diferenţia comportamentul deviant de existenţa unor boli mintale. Nici poliţiştii, nici medicul de la Centrul Narcologic nu au reuşit să depisteze dizabilitatea lui Andrei Brăguţa.

De asemenea, avocaţii au vorbit despre o problemă sistemică la investigarea cazului de către procuror, care a preferat să înainteze demers de aplicare a arestului, chiar dacă comportamentul lui Andrei Brăguţa ridica dubii serioase legate de starea de responsabilitate. Mai mult, judecătorul de instrucţie are obligaţia de a stabili discernământul persoanei, însă magistratul nu s-a arătat îngrijorat de starea de sănătate a bănuitului şi a cerut poliţiştilor să-l scoată din sala de judecată.

Avocatul Dumitru Sliusarenco a precizat că, persoanele care suferă de tulburări psihice trebuie să fie tratate special de către autorităţi atunci când intră în custodia statului. Este imperativ necesar, chiar de la etapa iniţierii urmăririi penale ca persoana să fie consultată de un specialist, să primească asistenţă medicală şi tratament, şi dacă este necesar să fie asistată de un specialist pe perioada desfăşurării acţiunilor de urmărire penală. Avocatul a adăugat că momentan, sistemul de justiţie din R. Moldova nu este pregătit să răspundă situaţiilor specifice, complicate, cu implicarea persoanelor cu tulburări psihice.

Avocaţii Promo-LEX şi-au exprimat îngrijorarea faţă de lipsa unei reacţii şi pasivitatea pe cazul lui Andrei Brăguţa manifestată de Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii, acesta fiind abilitat cu atribuţii directe în monitorizarea fenomenului torturii şi altor pedepse ori tratamente crude şi inumane. O altă problema amintită de avocaţii Promo-LEX a fost despre condiţiile din izolatoarele de detenţie din subordinea Ministerului Afacerilor de Interne şi încercarea de a muşamaliza cazul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe