Partidul Liberal la Curtea Constituţională: Sistemul mixt de vot contravine Constituţiei

La 20 iulie, când a fost votată legea de modificare a sistemului electoral, prin trecere la sistemul mixt de vot, Partidul Liberal a părăsit Parlamentul, iar acum solicită Curţii Constituţionale să declare neconstituţională această lege.
Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu
Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu (Captură Foto / privesc.eu)

Partidul Liberal din Republica Moldova a sesizat marţi, 5 septembrie, Curtea Constituţională, solicitând declararea neconstituţională în integralitatea sa a actului legislativ privind modificarea sistemului electoral prin trecere la unul mixt, motivând restabilirea echilibrului constituţional care a fost până la aprobarea acestei legi.

Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, baza puterii de stat o constituie voinţa poporului care „se exprimă prin alegeri libere care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, prevede art 38 al Constituţiei”.

„La 20 iulie a.c., Parlamentul a modificat Codul Electoral şi a trecut sistemul electoral de la o reprezentare proporţională la un sistem mixt în care 50 de deputaţi urmează a fi aleşi într-o circumscripţie naţională, iar ceilalţi, în 51 de circumscripţii uninominale. Înainte de a apărea sistemul mixt, noi spuneam că, în cazul în care acest proiect de lege va deveni lege, ea va fi neconstituţională. Actuala lege contravine mai multor articole din Constituţie în principal art. 38 şi art. 61”, a declarat Ghimpu în cadrul unei conferinţe de presă, transmite privesc.eu.

Astfel, fracţiunea liberală consideră că această modificare a sistemului electoral este neconstituţională şi aduce grave atingeri statului de drept, democraţiei şi pluralismului politic, care reprezintă valori supreme garantate de Constituţie. Mai mult decât atât, prin „modificarea intempestivă a sistemului electoral a fost afectat principiul egalităţii votului în alegerea parlamentului consfinţit în articolul 61 al Constituţiei”, au mai adăugat aceştia.

Potrivit preşedintelui PL, votul egal poate fi realizat doar dacă fiecare cetăţean are dreptul la un singur vot şi circumscripţiile electorale sunt egale ca număr de locuitori, fapt ce ar putea să nu fie realizat la alegerile parlamentare din 2018, întrucât, atunci când vor fi formate circumscripţiile, actuala lege ne demonstrează că un deputat poate veni cu 600 de voturi, altul cu 6000 şi altul cu 30000.

Vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a subliniat că sistemul mixt propus de PSRM-PD, s-a realizat prin cârpirea nu tocmai foarte atentă a sistemului electoral proporţional. În opinia acestuia, întreaga lege trebuie considerată neconstituţională, deoarece „în această lege scrie foarte clar că pe teritoriul controlat de autorităţile centrale ale RM o circumscripţie va fi formată dacă vom avea 55-60 mii de alegători. Nu acelaşi principiu va fi respectat şi pentru formarea circumscripţiilor în stânga Nistrului şi în diasporă”.

Munteanu a mai adăugat că astfel au fost create condiţii discriminatorii pentru moldovenii aflaţi în ţară, întrucât în condiţii pe care nu le controlează nimeni, pe un teritoriu pe care nu-l controlează nimeni vor fi organizate circumscripţii, un alt dezechilibru vădit urmând să fie realizat la colectarea de semnături pentru candidaţi, numărul din interiorul RM fiind mai mare comparativ cu cel din diasporă.

Amintim că, până în prezent, de la votarea acestei legi în Parlament, la Chişinău, în scuarul Parlamentului au avut loc mai multe acţiuni de protest, cu solicitarea abrogării sistemului mixt de vot, următorul protest de acest gen urmând să aibă loc pe 17 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe