Rosian Vasiloi: Distrugerea Armatei Naţionale a Republicii Moldova continuă cu paşi rapizi

Igor Dodon refuză participarea militarilor moldoveni la stagii de pregătire peste hotare, deşi bugetul naţional nu permite instruirea acestora în ţară. Şeful statului ar trebui să condamne aplicaţiile trupelor ruse din Transnistria, afirmă expertul.
Rosian Vasiloi, expert la IDIS ”Viitorul” din R. Moldova
Rosian Vasiloi, expert la IDIS ”Viitorul” din R. Moldova (facebook.com)

În contextul refuzului lui Igor Dodon de a permite militarilor moldoveni să participe la un stagiu de pregătire în Ucraina, expertul de la IDIS ”Viitorul”, Rosian Vasiloi, menţionează că atunci când bugetul Apărării este 0.35 din PIB ce nu permite desfăşurarea aplicaţiilor pe intern, trebuie să fie folosite toate oportunităţile externe. În opinia acestuia, distrugerea Armatei Naţionale continuă cu paşi rapizi şi dacă nu sunt oprite asemenea derapaje ţara o va da în bară.

”Mai mulţi încearcă să mă convingă că noi avem Comandant Suprem al Forţelor Armate. Dar cum să mă convingă pe mine când face asemenea lucruri? Eu totuşi vreau să întreb - de ce pretinsul Comandant Suprem nu ia atitudine faţă de aplicaţiile Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR)?”, se întreabă retoric expertul.

Rosian Vasiloi atenţionează că, în 2016, GOTR a desfăşurat 32 aplicaţii cu caracter combatant, iar în acest an până pe 20 mai au fost 48 aplicaţii. În iulie curent au fost 17 aplicaţii combatante finalizate cu aplicaţia de pe 3 august cu forţarea Nistrului. ”Când spun combatante am în vedere cu aplicarea tehnicii blindate, trageri de luptă, artilerie etc.”

Menţionăm că şeful statului a interzis participarea a 57 de militari moldoveni la stagiul de pregătire ”Rapid Trident” care urmează să aibă loc în Ucraina, în perioada 7-23 septembrie, chiar dacă toate cheltuielile de detaşare urmau să fie acoperite de organizatori. Nu este pentru prima dată când Igor Dodon refuză participarea militarilor moldoveni la exerciţii militare sau stagii de pregătire peste hotare.