Justiţia, în zodia PSD. Toader: Am trimis proiectul la CSM, nu şi la parchete. Procurorii nu fac legi

A doua zi după criticile dure lansate de şefi Parchetelor din ţară, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va trimite Consiliului Superior al Magistraturii controversatul proiect de modificare a legilor Justiţiei, nu însă şi procurorilor, pentru că rolul lor este doar să aplice legea, nu să o elaboreze.
Tudorel  Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel  Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Consiliul Superior al Magistraturii va primi miercuri proiectul de modificare a legilor Justiţiei, nu însă şi parchetele, pentru că procurorii "nu fac legi", a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul PSD Tudorel Toader, adăugând ironic că nu ştie să avem "un Parlament tricameral".

"Nu l-am trimis şi nu îl trimit la Ministerul Public şi nici la componentele sale, pentru că avizatorul e CSM, care are secţie de procurori, de judecători, şi CSM care e garantul independenţei justiţiei şi avizator pe legile Justiţiei. (...) Trimit proiectul de lege la CSM, aştept să îl primim înapoi, îl trimit la Guvern şi de acolo începe procedura decizională. Ministerul Justiţiei este iniţiator. Am pus în dezbatere toate problemele sau principalele probleme, direcţii, pe data de 23 august, de posibile modificări la pachetul de legi privind Justiţia. Fac o precizare. Discursul s-a schimbat. Până acum se vorbea de lipsă de transparenţă, de consultare. Dumneavoastră ştiţi bine că, astăzi, pachetul de legi pleacă pentru a treia oară la CSM", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Cât despre criticile dure formulate de şefii parchetelor, convocaţi de procurorul general Augustin Lazăr să analizeze propunerile sale, ministrul Justiţiei a ţinut să sublinieze că procurorii nu fac legi.

"În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituţional. Ministerul iniţiază proiectul de lege, cu dezbatere publică, Guvernul şi-l însuşeşte, aprobă, eventual cu modificări, după care, dacă trece de Guvern, proiectul de lege se duce în Parlament. În acest parcurs, fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să îşi respecte limitele de competenţă constituţională. Procurorii nu fac legi. Eu nu am ştiut că avem un Parlament tricameral. Un Parlament cu Senat, Camera Deputaţilor şi procurori care să voteze legi. Ştiu că procurorii aplică legea. CSM, care are secţie de procurori, este cel care avizează conţinutul propunerii legislative", a precizat Tudorel Toader.

Reamintim că şefii de Parchete din ţară au respins în mod ferm propunerile de modificare a legilor justiţiei avansate de ministrul PSD Tudorel Toader şi avertizează că, dacă acestea vor fi aplicate, vor lovi direct în independenţa magistraturii şi în angajamentele europene ale României. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne