Irlanda îl avertizează pe premierul britanic: fără backstop nu va exista un Brexit cu acord

Boris Johnson
Boris Johnson (Oli Scarff/Getty)

Irlanda a declarat luni premierului britanic Boris Johnson că trebuie să facă propuneri specifice cu privire la viitorul frontierei irlandeze, dacă se vrea evitarea unui Brexit fără acord, spunând că Dublinul nu se poate baza doar pe promisiuni.

Observaţiile premierului irlandez Leo Varadkar ilustrează dificultatea încercării lui Johnson de a folosi ameninţarea unui Brexit fără acord pentru a convinge Germania şi Franţa că trebuie să rescrie un acord de ieşire încheiat în noiembrie anul trecut - dar invalidat de parlamentul britanic.

Cu Brexit-ul în criză, Johnson a încercat să ceară alegeri anticipate, dar parlamentul britanic a refuzat până acum să le voteze.

În schimb, parlamentarii doresc să-l forţeze pe Johnson să solicite o nouă amânare faţă de data limită de 31 octombrie, când a fost programat Brexitul.

Când a preluat funcţia în iulie, Johnson a promis că va realiza în sfârşit Brexit-ul pe care Marea Britanie l-a votat într-un referendum din 2016, scoţând ţara din bloc până la 31 octombrie cu sau fără un acord de retragere pentru a normaliza tranziţia.

La sosirea la Dublin, Johnson a declarat că nu doreşte o ieşire fără acord, ci că doreşte să se obţină un acord la summitul UE din 17-18 octombrie şi are idei privind problema frontierei pe care le va prezenta la Dublin, dar că Regatul Unit va părăsi blocul până la 31 octombrie.

"În absenţa unor aranjamente alternative convenite, nu există niciun acord pentru noi", a declarat reporterilor Varadkar, aflat lângă Johnson în afara clădirii guvernului irlandez.

„Suntem deschişi la alternative, dar trebuie să fie realiste, obligatorii din punct de vedere juridic şi să funcţioneze şi nu am primit astfel de propuneri până în prezent”.

"Ceea ce nu putem face şi nu vom face, şi ştiu că înţelegeţi acest lucru, este să cădem de acord cu înlocuirea unei garanţii legale cu o promisiune", a spus Varadkar.

Graniţa de 500 de kilometri dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord a fost întotdeauna cea mai mare piedică pentru un Brexit ordonat.

Acordul de retragere pe care fostul premier Theresa May l-a încheiat în noiembrie cu UE include un „backstop irlandez” şi agreează că Regatul Unit va rămâne într-o uniune vamală „până când” vor fi găsite aranjamente alternative pentru a evita o frontieră dură între cele două Irlande, lucru care ar conveni Acordului din Vinerea Mare, care a pus capăt unui război civil sângeros între republicanii şi unioniştii irlandezi, ce a durat zeci de ani.

Însă acordul obţinut de May a fost respins de trei ori de către parlamentul britanic, deoarece mulţi parlamentari britanici se opun perspectivei de a fi obligaţi să respecte regulile şi taxele vamale ale UE, care ar împiedica Marea Britanie să-şi facă propriile tranzacţii comerciale, iar regatul să nu fie dependent de UE.

Deşi economia Irlandei este aproximativ o optime din mărimea economiei Regatului Unit, Dublin-ul este sprijinit de restul Uniunii Europene a cărui economie - minus Regatul Unit - are un PIB de 15,9 miliarde USD.

Fără o majoritate în parlament, care pare hotărât să prevină un Brexit fără acord - de care presa şi multe companii se tem - Johnson vrea să organizeze alegeri anticipate pentru a-şi ţine promisiunea de a pleca până la 31 octombrie, sau ar fi forţat să demisioneze.

El va prezenta luni o moţiune în parlament pentru a propune alegeri, dar măsura va necesita sprijinul a doua treimi din parlamentari - iar partidele de opoziţie au spus că nu vor fi de acord să se organizeze alegeri până când nu va fi exclusă o ieşire fără acord.

Proiectul legislativ care ar trebui să devină lege luni, când va primi acordul reginei Elisabeta, îl va obliga pe Johnson să solicite o prelungire de trei luni până la termenul limită de 31 octombrie, cu excepţia cazului în care Parlamentul va aproba un acord sau va consimţi până pe 19 octombrie să iasă fără acord.

Johnson a afirmat că proiectul de lege va distruge strategia de negociere a Marii Britanii cu UE prin eliminarea ameninţării unei ieşiri fără acord.

"Sunt absolut îngrozit de ceea ce se petrece în parlament", a spus Johnson la Dublin. „Cred că ceea ce poporul britanic vrea să facem este să obţinem un acord şi să continuăm, şi să ieşim la 31 octombrie.”

Impasul Brexitului presupune că există o incertitudine profundă asupra modului în care se va rezolva dilema ieşirii din UE şi a consecinţelor pentru economia britanică.

Săptămâna trecută Johnson a pierdut majoritatea în parlament, a expulzat 21 de pralamentari conservatori rebeli din partid, iar fratele său a renunţat la mandatul de parlamentar şi ministeriat, rupt între loialitatea familiei şi „interesul naţional”.

Tot sâmbătă, ministrul pentru Muncă şi Pensii şi-a dat demisia, spunând că guvernul a concentrat 80 - 90% din energie pe pregătirile Brexitului fără acord, în loc să caute un acord de retragere.

Între timp, duminică, doi miniştri au declarat că Johnson nu va solicita o amânare la summitul de luna viitoare, dar au refuzat să precizeze cum vor proceda totuşi, din moment ce procesul este blocat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe