Alegeri în Germania. Coaliţia Angelei Merkel tot mai fragilă

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)

Conservatorii cancelarului Angela Merkel şi partenerii ei de coaliţie - social-democraţii (SPD) - au marcat victorii fragile în două alegeri din estul Germaniei, duminică, evitând o criză imediată pentru alianţa de guvernare.

Creştin-democraţii (CDU) lui Merkel au rămas cel mai mare partid din Saxonia, dar cota a scăzut cu 7,4 puncte de la ultimele alegeri din 2014, ajungând la 32%, în timp ce Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, s-a clasat pe al doilea loc.

AfD a înregistrat victorie din cauza nemulţumirii electoratului faţă de politică pentru refugiaţi şi faţă de închiderea minelor de cărbune în statele fost-comuniste.

În Brandenburg, care înconjoară Berlinul, partidul SPD, de stânga, a reuşit să rămână pe primul loc într-un land pe care l-a condus de la reunificarea Germaniei în 1990, câştigând 27,2% din voturi - în faţa AfD, care a luat 22,8%, conform rezultatelor preliminare.

Scăderile în popularitate a partidelor de guvernământ sunt mai mici decât cele preconizate în sondajele preelectorale, astfel că rezultatele de duminică atenuează o anumită presiune asupra coaliţiei conduse de Merkel şi ar putea linişti o Uniune Europeană preocupată de Brexit.

Cea mai sensibilă este acum poziţia SPD, care guvernează cu partidul Stânga radicală în Brandenburg. Partidul este măcinat de crize interne după un rezultat catastrofal înregistrat în alegerile europene din mai, apropiindu-se de cote de popularitate foarte scăzute şi fiind, pe deasupra, în căutarea unui lider.

Mulţi membri SPD vor să renunţe la coaliţia aflată la putere, care a sprijinit-o pe Merkel timp de 10 din cei 14 ani ai ei la cârmă, şi să încerce o regrupare în opoziţie.

Unii membri ai CDU, aflat în prezent în coaliţie cu SPD în Saxonia, au fluturat ideea unei cooperări cu AfD, dar Michael Kretschmer, liderul CDU în Saxonia, a exclus acest lucru.

Următoarele luni vor fi decisive pentru supravieţuirea alianţei până la alegerile federale care urmează să aibă loc în 2021.

Până la sfârşitul anului, partidele urmează să reanalizeze coaliţia, slăbită de certuri generate de politică în materie de imigranţi, impozite şi pensii.

Alegătorii s-au prezentat la urne la Brandenburg şi Saxonia pe fondul unui risc tot mai mare de recesiune în Germania - o ameninţare care generează şi mai multe tensiuni între CDU şi SPD, care dezbat dacă este cazul să se treacă la o politică fiscală mai expansivă.

O prăbuşire a coaliţiei ar putea declanşa alegeri anticipate sau ar putea duce la un guvern minoritar - opţiuni greu de considerat pentru germani, care preţuiesc stabilitatea. Sondajele naţionale i-au pus pe conservatori pe primul loc în faţa Verzilor, şi pe SPD foarte aproape de AfD.

Pierderile puternice în alegeri au determinat-o anul trecut pe Angela Merkel să renunţe la funcţia de lider CDU şi să anunţe că acesta va fi ultimul mandat de cancelar.

Succesorul ei la şefia partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, a făcut mai multe gafe de la preluare, iar statutul ei de moştenitoare a lui Merkel pare din ce în ce mai fragil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe