Londra: Partidul Conservator vrea să dea afară 21 de parlamentari pentru blocarea Brexitului fără acord

Boris Johnson
Boris Johnson (Getty Images)

Primul ministru al Marii Britanii, Boris Johnson, intenţionează să expulzeze un grup de parlamentari conservatori care au sfidat guvernul şi au votat în favoarea încercării de a preveni un potenţial Brexit fără acord, a confirmat un purtător de cuvânt al secretariatului lui Johnson.

Cel puţin 21 de parlamentari conservatori ar fi fost expulzaţi din partidul de guvernare după ce au votat împotriva premierului Boris Johnson, în încercarea de a bloca un Brexit fără acord.

Liderul conservator, Mark Spencer, i-a sunat pe parlamentari, printre care se numără fostul cancelar Philip Hammond şi Sir Nicholas Soames, nepotul lui Winston Churchill şi i-a anunţat că au fost expulzaţi din partid.

Proiectul de lege a fost votat marţi cu 328 de voturi la 301; 21 de membri ai Partidului Conservator aflat la guvernare au trecut de partea opoziţiei votând împotriva lui Johnson.

Premierul a răspuns evoluţiei declarând în Parlament că intenţionează să solicite alegeri anticipate. Cererea oficială ar trebui aprobată cu o majoritate de două treimi în Camera Comunelor miercuri.

"Nu vreau alegeri, publicul nu vrea alegeri, dar dacă Camera votează pentru acest proiect de lege mâine, publicul va trebui să aleagă cine va merge la Bruxelles pe 17 octombrie pentru a rezolva această problemă şi a duce această ţară înainte", a declarat el la câteva minute după vot, referindu-se la posibilitatea ca parlamentarii să voteze proiectul de lege.

Pentru a convoca alegeri înainte de 2022, Johnson ar avea nevoie de sprijin din partea laburiştilor, deoarece are nevoie de sprijinul a două treimi din cei 650 de parlamentari din Marea Britanie.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat că legislaţia sprijinită de parlamentarii din opoziţie şi rebelii conservatori ar trebui să treacă înainte de organizarea oricăror alegeri, pentru a „termina cu opţiunea Brexitului fără acord”.

"Johnson nu câştigă noi prieteni în Europa. Îşi pierde prietenii acasă. Este un guvern fără mandat, fără moravuri şi, astăzi, fără majoritate", a menţionat Corbyn.

Secretarul din umbră pentru Justiţie, Richard Burgon, îl suspectează pe Johnson că vrea să convoace alegeri la jumătatea lunii octombrie şi apoi să schimbe data, astfel încât "în timpul campaniei electorale generale să ieşim din Uniunea Europeană fără acord”.

"Vrem să fim siguri că nu poate avea loc un Brexit fără acord şi, odată făcut acest lucru, ne dorim alegeri generale cât mai curând posibil", a spus el pentru BBC.

Mişcarea lui Johnson de expulzare a rebelilor conservatori a înfuriat de asemenea mulţi membri de partid cu renume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe