Opozanţii unui Brexit fără acord îl înving pe Boris Johnson în Parlament

Boris Johnson
Boris Johnson (Dan Kitwood/Getty Images)

Parlamentarii britanici l-au învins, marţi seară, pe Boris Johnson în parlament, în încercarea de a-l împiedica să scoată Marea Britanie din UE fără un acord de Brexit.

Victoria taberei adverse l-a împins pe Johnson să anunţe că va cere imediat alegeri anticipate.

Cabinetul conservator a fost învins cu 328 de voturi la 301 în cadrul unei moţiuni înaintate de partidele de opoziţie şi parlamentarii rebeli din Partidul Conservator al lui Johnson, în pofida avertismentelor că vor fi daţi afară din partid dacă sfidează guvernul.

La mai bine de trei ani după ce Regatul Unit a votat într-un referendum ieşirea din Uniunea Europeană, înfrângerea de marţi aduce din nou incertitudine în ceea ce priveşte viitorul Brexitului.

Miercuri, parlamentarii vor încerca să adopte o lege care să-l oblige pe Johnson să solicite UE să întârzie Brexitul - pentru a treia oară - până la 31 ianuarie, cu excepţia cazului în care premierul va avea un acord aprobat de parlament în prealabil, care să stipuleze termenii şi modul de ieşire.

Evoluţia îl plasează pe Johnson într-o poziţie similară cu cea pe care a avut-o premierul anterior, Theresa May, care nu a reuşit, din trei încercări, să obţină sprijinul parlamentarilor pentru acordul de retragere pe care l-a negociat cu UE.

Johnson a preluat funcţia în urmă cu şase săptămâni promiţând că abordarea sa mai dură va forţa o retragere mai bună din UE care va satisface parlamentul.

"Nu vreau alegeri, dar dacă parlamentarii votează mâine pentru oprirea negocierilor şi impun o altă întârziere fără sens a Brexit-ului, poate pentru ani de zile, atunci singura soluţie rămâne acest lucru [alegeri anticipate, n.r.]", a declarat Johnson după votul din parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe