Mike Pence: UE ar trebui să negocieze cu bună-credinţă Brexitul cu Marea Britanie

Mike Pence
Mike Pence (Ethan Miller/Getty Images)

Vicepreşedintele american Mike Pence a folosit marţi o vizită în Irlanda pentru a îndemna Uniunea Europeană să negocieze „cu bună-credinţă” cu premierul britanic Boris Johnson, pentru a ajunge la un acord în ceea ce priveşte Brexitul, care să respecte suveranitatea britanică.

Rezultatul Brexitului rămâne incert la trei ani de la referendum, iar dezacordul privind modul de menţinere a frontierei dintre Irlanda, membră a UE, şi Irlanda de Nord - este unul dintre principalele puncte de fricţiune.

În timp ce Pence a respectat mesajul premierului irlandez Leo Varadkar, potrivit căruia Brexitul nu poate submina acordul de pace din Irlanda de Nord din 1998, a adăugat şi susţinerea lui Johnson pe care preşedintele american l-a lăudat cu căldură.

„Statele Unite susţin decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, dar recunoaştem, de asemenea, provocările unice de la frontiera dvs. şi vă pot asigura că vom continua să încurajăm Regatul Unit şi Irlanda să se asigure că orice acord Brexit respectă Acordul din Vinerea Mare", a afirmat Pence într-o conferinţă de presă comună cu Varadkar.

„Dar pe măsură ce se apropie termenul limită pentru Brexit, solicităm, de asemenea, ca Irlanda şi Uniunea Europeană să negocieze cu bună-credinţă cu premierul Johnson şi să depună eforturi pentru a ajunge la un acord care să respecte suveranitatea Regatului Unit şi să minimizeze perturbarea comerţului."

Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a declarat săptămâna trecută că Marea Britanie nu a oferit „nimic credibil” în ceea ce priveşte alternativele la aranjamentul irlandez de backstop care urmăreşte să rezolve impasul frontierei comune.

Pence a adăugat că Washingtonul speră să joace un rol util în procesul de Brexit, reiterând totodată că este nerăbdător să negocieze un acord de liber schimb cu UE, precum şi cu Marea Britanie post-Brexit.

Varadkar i-a cerut lui Pence să transmită Statelor Unite mesajul că Irlanda trebuie să sprijine acordul de ieşire pe care UE l-a negociat cu Marea Britanie, iar Johnson vrea acum să schimbe înţelegerea.

„Ştiu că înţelegeţi impactul pe care îl va avea o frontieră cu controale asupra noastră pe această insulă ... riscul ca înţelegerea din Vinerea Mare şi pacea să fie subminate. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne ocupăm de Acordul de retragere (Brexit) ”, a afirmat acesta.

Statele Unite au jucat un rol important în negocierea Acordului din Vinerea Mare, care a pus capăt unui război de treizeci de ani între cele două Irlande.

Congressmeni de top, inclusiv liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au declarat că se vor opune oricărei tranzacţii comerciale post-Brexit dintre SUA şi Marea Britanie care va submina acordul de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe