Boris către Juncker - Nu va exista un acord care să includă backstopul

Jean Paul Juncker
Jean Paul Juncker (Patrick Hertzog/AFP via Getty Images)

Premierul britanic Boris Johnson a declarat, telefonic, preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, marţi, că nu există nicio perspectivă a unui acord cu privire la Brexit, atâta timp cât clauza de backstop este cerută de către ţările blocului european.

"Primul ministru a stabilit că Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie, indiferent de circumstanţe, şi că ne dorim absolut să facem acest lucru cu un acord", a spus o purtătoare de cuvânt.

„Primul ministru a fost, de asemenea, clar că, dacă nu se redeschide acordul de retragere şi nu se elimină clauzele backstopului, nu există nicio perspectivă pentru acest acord.”

Backstopul este un mecanism prin care Europa încearcă să rezolva problema graniţei dintre cele două Irlande. Momentan, conform acordului din Vinerea Mare, care a adus pacea între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord (teritoriu al Marii Britanii) graniţa de 500 km dintre cele două regiuni este liberă de orice control.

În cazul în care Marea Britanie iese din uniunea vamală, acest lucru nu poate fi menţinut deoarece mărfurile din Regat ar putea ajunge fără taxe în blocul european.

Acest cerc vicios nu poate fi rupt, conform UE, decât în cazul în care Marea Britanie rămâne în uniunea vamală după Brexit, o perioadă de timp în care trebuie să încerce să rezolve situaţia.