Echipă TV rusească publică imagini privind prezenţa militară turcească la graniţa siriană

Turcia îşi amplifică prezenţa militară la graniţa cu Siria. Echipa unui post de televiziune rusesc a filmat tancuri, tunuri şi trupe turceşti desfăşurate în imediata apropiere a frontierei.
Soldaţi turci în apropiere de graniţa turco-siriană, în districtul Suruc. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.03.2016

O echipă rusească de televiziune a reuşit să obţină o dovadă video cu privire la o mai mare prezenţă militară turcească la graniţa siriană. Echipa a filmat mai multe fortificaţii şi tancuri desfăşurate pe linia de frontieră.

Adăposturile militare sunt puternic fortificate de tancuri şi tunuri cu declanşare automată, a raportat echipa REN-TV de la faţa locului.

Proiectile şi alte tipuri de muniţii sunt livrate poziţiilor turceşti, care bombardează forţele kurde de pe teritoriul sirian, conform raportului.

Unul dintre jurnalişti a declarat că ţevile tancurilor şi tunurile sunt îndreptate în direcţia oraşului sirian majoritar kurd Kobane.

Există cel puţin şase sau şapte tancuri în zonă şi forţele turceşti de la frontieră pot fi trimise în Siria “într-o clipă”, conform REN-TV.

În timpul primei nopţi a acordului de încetare a focului în Siria, peste 200 de luptători ai Statului Islamic au trecut graniţa turcă în Siria şi alţii 100 au ajuns din oraşul sirian Raqqa, înainte să îşi unească forţele în apropierea Kurdistanului, a susţinut centrul rusesc pentru reconciliere într-un raport.

Jurnaliştii au declarat că luptele s-au intensificat rapid, adăugând apoi că oraşul ar fi putut fi ocupat cu uşurinţă de terorişti până acum.

În plus, au existat rapoarte privind un atac puternic de artilerie asupra oraşului kurd Tel Abyad din nordul Siriei, în apropiere de Kurdistan. Totuşi, sursele militare turceşti nu au confirmat ziarului Hürriyet că forţele sale au fost implicate în bombardamente transfrontaliere.

Mult anticipatul acord sirian de încetare a focului a fost intermediat de marile puteri, inclusiv SUA şi Rusia, şi urmăreşte să paveze drumul reconcilierii dintre guvernul sirian şi forţele rebele moderate, urmând ca apoi cu toţii să cadă de acord asupra unei tranziţii politicie paşnice în Siria.

Grupurile teroriste din Siria, precum Statul Islamic şi Frontul al-Nusra, sunt excluse din acord, care a intrat în vigoare în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 februarie.

În comentarii recente, premierul turc Ahmet Davutoglu a negat faptul că Turcia ar intenţiona să invadeze Siria. Conform premierului, este improbabil ca o astfel de mişcare să fie susţinută de aliaţii săi arabi, care au criticat deja Ankara pentru desfăşurarea de soldaţi în nordul Irakului.

În acelaşi timp, Davutoglu a declarat pentru CNN că planul de încetare a focului în Siria nu va fi considerat ca fiind obligatoriu dacă acesta ameninţă securitatea Turciei, adăugând că Ankara va continua să lupte cu Statul Islamic şi kurzii sirieni şi că va lua toate “măsurile necesare”.

Într-un interviu cu Al-Jazeera, Davutoglu a recunoscut că Ankara, de fapt, susţine grupurile armate din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor